11. januar 2024 09:54

Smajlović: Dan Republike Srpske iskorišćen je za novi pritisak na Srpsku i Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Smajlović: Dan Republike Srpske iskorišćen je za novi pritisak na Srpsku i Srbiju

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Novinarka Ljiljana Smajlović izjavila je danas da je proslava Dana Republike Srpske iskorišćen za novi pritisak, ne samo na Republiku Srpsku, nego i na Srbiju.

"Sve naše vlasti uključujući i Koštunicu, Tadića, Vučića, svi su žestoko podržavali RS, koliko god je ko mogao, zavisno od snage na međunarodnoj sceni. To je konstanta srpske politike. Ove godine je strahovit napad iz nekih krugova i u Srbiji, i kao da pozivaju Zapad da kazni našu vlast što podržava RS. Meni je to neobjašnjivo zbog toga što mislim da ova politika Srbije da podržava RS je nešto što je stalno deo srpske državne politike, nezavisno od toga ko je na vlasti", navela je ona za Tanjug.

Smajlovićeva kaže da je neshvatljivo zašto opozicioni krugovi u Srbiji služe kao prethodnica napada Zapada na Srbiju, osim ako oni ne pomažu Zapadu sa ciljem da dobiju njihovu podršku u vezi sa izborima.

"Ja ne verujem u tu podršku Zapada opoziciji za izbore, kao da kolju vola za kilo mesa, da za vrlo malu korist rizikuju veoma mnogo. Mislim da u Srbiji postoji u osnovi jedna većinska podrška Republici Srpskoj. U stvari, zbog napada na RS, ona je sada postala kao neki bastion srpstva, tako da je to proizvelo obrnut efekat. Ne znam zašto neko iz Beograda pomaže Zapadu i poziva ga da vrši na nas pritisak u vezi sa RS", rekla je ona.

Ljiljana Smajlović je, takođe, komentarisala izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da je Srbija nezavisna i suverena zemlja i da nije protektorat ni Rusije, ni Britanije, ni Amerike, ni Nemačke, niti bilo koga drugog i da je razočaran izjavom britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona da je Srbija protektorat Rusije, kao i pričama o tome da ćemo mi da budemo oni koji destabilizuju region.

Prema njenim rečima, da je Srbiji u proteklih 30 godina dat po evro svaki put kada je neko od zapadnih lidera ili parlamentaraca rekao da je Srbija pretnja miru na Balkanu - danas bismo bili bogata zemlja.

"Ja mislim da nismo pretnja decenijama, mislim da postoji taj kliše da šta god uradi Srbija što vam se ne sviđa, vi kažete 'aha opet izazivate sukobe'. Mislim da ni oni to ozbiljno ne misle, mislim da je to uhodani mehanizam kako da se vrši pritisak na Srbiju. Jednom si je predstavio kao 'parija' državu, a sad ćeš da je podsećaš na to da bi mogao opet da je kazniš na isti način", ocenila je ona.

Smajlovićeva smatra da niko ne misli da je Srbija remetilački faktor, ali dodaje da svako ko je nezdavoljan što Srbija nije uvela sankcije Rusiji ili što ne priznaje Kosovo, Srbiju će rado optuživati da je remetilački faktor.