18. januar 2024 19:28

Vladimir Orlić razgovarao sa Edvardom Fergusonom o unapređenju odnosa Srbije i Velike Britanije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Orlić razgovarao sa Edvardom Fergusonom o unapređenju odnosa Srbije i Velike Britanije

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Edvardom Fergusonom, sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa i saradnje između dve zemlje.

Sagovornici su razmotrili mogućnosti za nastavak ekonomskog i investicionog povezivanja, kao i jačanje partnerstva u oblastima infrastrukture i modernih tehnologija, zajednički ukazujući na ulogu dva parlamenta u pomenutim pitanjima, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Takođe, zajednički su ocenili da je aktuelni skup u Davosu, uz učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića i brojnih susreta sa najvišim međunarodnim zvaničnicima, od ogromnog značaja za Srbiju, kao i čitav svet.

Ferguson je iskazao spremnost za dalji zajednički rad nakon konstituisanja novog saziva Skupštine i izbora nove Vlade Srbije.

Orlić je naglasio da je sasvim jasno kakvu će politiku voditi Skupština u narednom sazivu.

"Sa milion i 800 hiljada osvojenih glasova, što je 150 hiljada glasova više u odnosu na prethodne parlamentarne izbore, obezbeđena je apsolutna većina mandata u NS RS za državnu politiku koju vodimo prethodnih godina, a čiji je lider predsednik Srbije. Iskazana je neprikosnovena volja naroda i ubedljiva podrška politici daljeg jačanja i razvoja Srbije. Radićemo još više kako bi naši rezultati bili još ubedljiviji u godinama koje dolaze – u ekonomiji, infrastrukturi i svim drugim oblastima", rekao je Orlić.

Iskoristio je priliku da sagovornika informiše o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini i najnovijim planovima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da ukine platni promet sa centralnom Srbijom.

"Na ovaj način, Kurti bukvalno saopštava da ide u otvoreni progon Srba, uz očiglednu nameru da dijalog u potpunosti uništi. Svi treba da pokažu odgovornost i saopšte da je to neprihvatljivo. Dijalog, očuvanje mira i stabilnosti za sve jedini je ispravan put", rekao je Orlić i naglasio da je na KiM predsedniku Aleksandru Vučiću iskazana plebiscitarna podrška naroda na izborima u decembru.

"Rezultat u vidu 75 odsto glasova za politiku predsednika Vučića predstavlja najjasniji pokazatelj kome narod veruje, ko čuva našu državu i ko čuva mir", poručio je on.

Ferguson je tokom razgovora iskazao podršku dijalogu, ističući značaj uloge Srbije za ekonomski razvoj, povezivanje i stabilnost u čitavom regionu. Izrazio je očekivanje da će ukupan obim trgovinske saradnje nadmašiti rekordne rezultate iz prethodne godine, kao i uverenje da će se Srbija pokazati kao uspešan domaćin specijalizovane izložbe EXPO2027.