19. januar 2024 09:59

Milivojević: Odluka Prištine da ukine dinar dovodi u pitanje opstanak Srba na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milivojević: Odluka Prištine da ukine dinar dovodi u pitanje opstanak Srba na KiM

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Mera koju je donela Centralna banka tzv. Kosova dovodi u pitanje normalan život i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, izjavio je danas karijerni diplomata Zoran Milivojević.

"Ovo je mera koja je u funkciji strategije prištinskih institucija i prištinskih vlasti da se dovede u pitanje opstanak Srba i da se osnaži kosovska državnost. Jedna je od mera koja prati i druge mere sa simbolima državnosti, kao što je pitanje vojske", rekao je Milivojević za Tanjug.

Kako je objasnio, Priština je donela ovu meru u isto vreme kada se Srbija suočava sa pritiskom da prihvati priznanje tzv. Kosova.

"Očigledno je da su sve mere koje sprovodi Samoopredeljenje na čelu sa (Aljbinom) Kurtijem u funkciji potvrde kosovske državnosti, ali primenom sile, dakle vaninstitucionalnih mera, suprotno međunarodnom pravu i sa pokušajem da se ta kosovska državnost nametne mimo interesa i bezbednosti i stabilnosti u regionu", naveo je Milivojević.

On je naglasio da ova trenutna situacija predstavlja test za zapadne centre moći - Vašington i Brisel.

"Videćemo kakve će reakcije biti u Briselu, pre svega jer oni su posrednici. Videli smo poruku specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa oznakom 'hitno', to znači da i oni razumeju da je ovo kritična situacija, da ona može dovesti do nove destabilizacije", ukazao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, postavlja se pitanje kako se srpskom narodu može dalje organizovati opstanak i funkcionisanje na KiM.

"Ovo je pokušavanje da se on odstrani i da se Srbija isključi sa prostora KiM, rekao bih na jedan definitivan način, a da se preostali Srbi nateraju da prihvate Kosovo kao državu i da se uključe u tu državu na način koji bi podrazumevao njeno puno funkcionisanje na celoj teritoriji", zaključio je Milivojević.