6. januar 2023 15:43

Zijad Bećirović: Kroz suočavanje sa prošlošću do povezivanja u regionu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zijad Bećirović: Kroz suočavanje sa prošlošću do povezivanja u regionu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor Međunarodnog Instituta za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES Zijad Bećirović izjavio je danas da je pretpostavka da bi inicijativa Otvoreni Balkan mogla da bude ključ pomirenja u regionu, ali da je potrebno i adekvatno suočavanje sa prošlošću.

On je za Tanjug rekao da je to veoma bolno pitanje na prostoru bivše Jugoslavije, ali da se mora izraziti saosećanje prema žrtvama, porodicama i okrenuti ka budućnosti.

 

"Zato je važno da se u okviru inicijative Otvoreni Balkan reši to pitanje. Nema nikoga ko nije pogođem tragičnim sukobima na tlu SFRJ, ali ne možemo ni biti taoci tih sukoba. To je pretpostavka da se izvrši nadogradnja i povezivanje na ovim prostorima. Zemlje koje su se adekvatno suočile sa prošlošću omogućile su sebi prosperitet", ocenio je Bećirović.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da se zemlje razvijaju kao demokratske, da razvijaju privatnu inicijativu, odnosno da je ne organičavaju, a da se društva temelje na istraživanjima i nauci.

Takođe, smatra on važno je za sve na ovim prostorima da se društvo temelji na solidarnosti.

"To su neka četiri ključna puta kojima bi trebalo da se vode države, a i sam region, jer ipak u savremenom kontekstu nadmetanje je između regiona. Zato je važno da region Otvorenog Balkana profunkcioiniše u smislu ubrzanog članstva, da to bude podregion u okviru EU ili ekonomski klaster, a znamo koliko boljitaka donose dobro organizovani ekonomski klasteri", objasnio je Bećirović.

Na pitanje o situaciji u regionu Bećirović smatra da se "radi o krhkom miru i kratkoročnoj stabilnosti", a da je cilj da se dođe do trajnog mira i dugoročne stabilnosti.

"A za to je potreban angažman i domaćih partnera i u pojedinim državama i u regionu, a tu je važna i uloga međunarodnog faktora koji u mnogim situacijama nije bio konstruktivan, odnosno pokazalo se da šteti uspostavljanju trajnog mira i dugoročne stabilnosti. Najbolji primer za to je nedavna situacija na Kosovu i učešće pojedinih zemalja u rešavanju nastale situacije", rekao je Bećirović.

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori i BiH Bećirović je kazao da je neobično da predstavnici EU u Crnoj Gori traže vanredne izbore, a da je koalicija koja se stvara u BiH produkt međunarodne zajednice, pre svega SAD, delimično Velike Britanije, ali i Nemačke koja, kako je ocenio, ima prilično negativnu ulogu na Zapadnom Balkanu.

"Unutrašnje političku krizu treba da reše unutrašnji akteri u Crnoj Gori, jer ovakva intervencija pokazuje da se oni stavljaju na stranu propalog režima (Mila) Đukanovića. Znači cilj je oživljavanje DPS-a i određenih krugova jer se Đukanović pozicionirao kao onaj ko je spreman da se suprotstavi i bude faktor koji može da se usmeri na Vučiča, zaboravljajući da je Vučić izgradio prijateljske i međunarodne odnose sa svim ključnim akterima i na istoku i na zapadu i na severu i na jugu i da je nosilac regionalnih integracija povezivanja. On je faktor saradnje i deo rešenja ne problema", istakao je Bećirović.

On je ocenio da je najvažnije da zemlje unutar sebe, unutrašnjim konsenzusom čelnika političkih stranaka nađu rešenje kako bi mogle da napreduju i da se uspostavi sinergija delovanja ne samo ekonomije, već i drugih vidova saradnje.

Bećirović smatra i da je važno da se ukrajinska kriza iskoristi za što brže članstvo.

"Time bi mnogi problemi bili rešeni, a Evropa bi prodisala. Svako odugovlačenje otvara rizik da pojedine zemlje promene svoju političku orjentaciju, jer se sada već može reći da evropski put ima alternativu pošto neke zemlje imaju mogućnost da budu u nekim drugim oblicima saradnje sa drugim državama, delovima sveta", zaključio je Bećirović.