24. januar 2024 16:27

MO: Obeležen jubilej 145 godina vojne štampe i Dan Medija centra "Odbrana“

Izvor: TANJUG

podeli vest

MO: Obeležen jubilej 145 godina vojne štampe i Dan Medija centra "Odbrana“

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas, na obeležavanju jubileja 145 godina vojne štampe u Srbiji i Dana Medija centra „Odbrana“ Uprave za odnose sa javnošću u Domu Vojske Srbije, da naša vojska mora stalno biti prisutna u javnom prostoru, jer je ona deo naroda od kako je nastala i tako će i ostati.

Obraćajući se okupljenima, Vučević je podsetio je na reči generala Jovana Miškovića, osnivača lista „Ratnik“, prvog zvaničnog vojnog lista, i potonjeg ministra vojnog, načelnika Glavnog generalštaba, člana Srpskog učenog društva i predsednika Srpske akademije nauka.

"Siguran sam da bi bio ponosan na sve ono što ste radili i na rezultate koji su ostvareni i da je ponosan na ono je on uradio zajedno sa svojim saradnicima tog 24. januara 1879. godine. Vođeni Miškovićevom vizionarskom idejom da je „vojska bez svoga lista, kao čovek bez govora“ vi, njegovi naslednici, ste učinili da tokom bezmalo jednog i po veka, naša vojska nikada ne ostane nema", poručio je Vučević.

On je podsetio da su vojni listovi, pod različitim imenima, izlazili jednako i u razdobljima mira, ali i u vremenima kada je naš narod prolazio kroz najveće istorijske izazove i ratne vihore.

"Mi danas ovde svedočimo da je Vojska Srbije sačuvala i očuvala svoju misao i reč. To je misao i reč slobode i patriotizma, a ideali dok budemo disali, biće i jesu sloboda, sigurna i srećna naša jedina otadžbina, naša Srbija", naglasio je ministar.

Dodao je da je Medija centar „Odbrana“, sa svojom novinsko-informativnom i izdavačkom delatnošću i organizacijom kulturnih događaja, jedan je od najplodnijih izdanaka ideje da naša vojska mora stalno biti prisutna u javnom prostoru.

"To nije posao, to je poziv – služiti narodu naše otadžbine, naše Srbije. Ima li, stoga, dostojnijeg mesta od Doma Vojske Srbije, nekadašnjeg Ratničkog doma, u srcu našeg prestonog grada, da u njemu narasta snaga i lepote pisane reči, vojne publicistike i umetnosti? Zahvaljujući predanom radu svih pripadnika Medija centra „Odbrana“ i generacija njihovih prethodnika, a ovo zdanje ostalo je simbol vrednosnog utemeljenja naše uzvišene službe, mesto okupljanja kulturnih delatnika i građana koji dele ljubav prema Vojsci Srbije i ljubav prema umetnosti", rekao je ministar.

On je poručio da će taj dom biti očuvan i unapređen kako bi svedočio i budućim generacijama o slobodarskom duhu našeg naroda, i izrazio nadu da će uskoro biti rekonstruisan.

Vučević se posebno osvrnuo i na značaj novih medija u informisanju generacija koje dolaze.

"Raduje me kad vidim da koristite savremene sisteme komunikacija i pozivam vas da posebno budete posvećeni promociji i predstavljanju onoga što će biti budući zadaci za Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije, jer su pred nama generacije koje ne koriste samo one tradicionalne medije, već sa njima mora da se komunicira i kroz medije koji su sve prisutniji i sve dominantniji", rekao je Vučević.

On je uručio je novinarsku nagradu pobednici konkursa „Ivan Marković“, koja se tradicionalno dodeljuje za izveštavanje o aktivnostima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u prethodnoj godini, novinarki televizije “Prva” Milici Savić za prilog o devojčici Anđeli Milojević, šampionki u karateu, koja odrasta u teškim životnim okolnostima i želi da upiše Vojnu akademiju.

Na svečanosti su uručena i priznanja državnim institucijama, ustanovama kulture i istaknutim pojedincima sa kojima je Medija centar „Odbrana” ostvario uspešnu saradnju u godini za nama.

Priznanje Saradnik godine Medija centra „Odbrana” dodeljeno je Ministarstvu kulture, a plaketa Ministarstva odbrane državnom sekretaru u Ministarstvu kulture Miodragu Ivanoviću.

Tradicionalno priznanje za saradnika godine izlagačke delatnosti dodeljeno je direktorki Spomen-zbirke Pavla Beljanskog Milani Kvas.

Plaketa za saradnika godine novinsko-informativne delatnosti uručena je dugogodišnjem novinaru, uredniku i glavnom i odgovornom uredniku „Odbrane” i načelniku odeljenja Uprave za odnose sa javnošću Radenku Mutavdžiću.

Najuspešniji saradnik Odeljenja za izdavačku delatnost „Vojna knjiga” u minuloj godini je Igor Gojković autor knjige „Bitka na Kajmakčalanu”.

Ministar Vučević obišao je i izložbu "Sedam decenija posvećenosti - Galerija Doma Vojske Srbije 1953-2023", koja je povodom 70 godina rada i trajanja nedavno priređena u Velikoj galeriji beogradskog Doma Vojske Srbije.

Medija centar „Odbrana“ obeležava svoj Dan kao sećanje na 24. januar 1879. godine, kada je u Srbiji izašao prvi broj vojnog lista „Ratnik“, a čiju tradiciju nastavlja magazin „Odbrana“.