25. januar 2024 18:34

Abot je za sprovođenje odluke o manastiru Dečani i komunikaciju o dinaru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Abot je za sprovođenje odluke o manastiru Dečani i komunikaciju o dinaru

Foto: Shutterstock.com/PredragLasica, ilustracija

PRIŠTINA - Ambasador Velike Britanije u Prištini Nikolas Abot izjavio je danas da je srećan kada vidi pozive na sprovođenje odluka tzv ustavnog suda Kosova, pored ostalog i u slučaju vrćanja zemljišta manastiru Dečani.

Abot je u objavi na Fejsbuku pozdraio i pozive na primenu člana 11 tzv ustava Kosova koji dozvoljava postojanje samo jedne valute, ali je zahtevao da komunikaciju sa pogođenim zajednicama.

"Ono što je potrebno je bolja komunikacija sa pogođenim zajednicama i postepeno sprovođenje mera, kako bi se omogućilo ljudima da se prilagode“, napisao je on.

Ustavni sud u Prištini je 2016. godine presudom potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje koja nije sprovedena, a lokalne vlasti nisu u katastar uknjižile zemlju kao vlasništvo manastira.

Centralna banka u Prištini donela je odluku da od februara na Kosovu i Metohiji neće biti transakcija sa srpskim dinarima, a predstavnici međunarodne zajednice zatražili su od Prištine da obezbedi više vremena i konsultuje zajednice pogođene ovom odlukom.

Stejt department je juče izrazio zabrinutost da će "propis usvojen 27. decembra negativno uticati na srpsku zajednicu na Kosovu".