27. januar 2024 20:37

Ministar Milićević proslavio Dan Svetog Save sa Srbima u Rumuniji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Milićević proslavio Dan Svetog Save sa Srbima u Rumuniji

Foto: TANJUG/Ministarstvo bez portfelja/ Duško Vukajlović

TEMIŠVAR - Ministar bez portfelja zadužen sa koordinaciju odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević proslavio je Dan Svetog Save sa Srbima u Rumuniji.

Ministar Milićević, kao specijalni izaslanik predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, obratio se na Svetosavskoj akademiji koja je održana u zgradi Nacionalne opere u Temišvaru.

''Današnji dan nije samo prilika za slavlje i radost, već i trenutak introspekcije i podsećanja na temelje naše kulture, tradicije i vere. Pre tačno osam vekova, ovde u Rumuniji je boravio Sveti Sava koji je 1225. godine osnovao manastir Bazjaš. Ostavio nam je u amanet i taj manastir, kao i celu našu Srpsku pravoslavnu crkvu koja je evo već osam vekova stožer okupljanja i očuvanja Srba gde god oni živeli'', rekao je ministar, kako je saopšteno iz njegovog kabineta.

On je zahvalio svim Srbima u Rumuniji na očuvanju srpske tradicije, kulture, jezika i nacionalnog identiteta.

''Prioritetni cilj koji nam je postavio predsednik Republike Aleksandar Vučić jeste upravo da povežemo sve naše sunarodnike gde god oni živeli, da im jasno pokažemo da je Srbija njihova matica i da stoji uz njih, da kroz zajedničke aktivnosti i projekte radimo na očuvanju srpskog nacionalnog identiteta'', istakao je ministar Milićević uz poruku: „Da budemo jedinstveni gde god živeli!“.