2. februar 2024 10:56

Dejan Miletić: Osuda prištinske odluke o platnom prometu bez preduzete mere koja bi to sprečila je licemerje Zapada

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Miletić: Osuda prištinske odluke o platnom prometu bez preduzete mere koja bi to sprečila je licemerje Zapada

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Nastupi Zapada koji osuđuju delovanje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, a ne predviđaju nikakvu meru kako bi sprečili odluku o platnom prometu, samo po sebi je veliko licemerje i bezobrazluk, izjavio je danas direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić.

"Ako pričate o dijalogu i o tome šta Srbija treba da uradi, pa onda pominjete i Ohridski sporazum, a osnovne stvari niste u stanju da kontrolišete u tom procesu, o kakvom dijalogu mi pričamo, i o kakvom razumevanju srpske strane mi pričamo? Nema sporazuma i dogovora, posebno ne trajnog, koji je jednostrano nametnut", rekao je on za Tanjug.

 

Miletić smatra da je Srbija pod velikim pritiskom kada su njeni interesi u pitanju, dok, napominje on, za delovanja i odluke prištinske strane postoji razumevanje i toleranstnost Zapada.

"Sve što Priština radi je zapravo stvaranje nemogućih uslova za život srpskog naroda na KiM. Taj neprestani rastući pritisak pod blagonaklonim pogledima sa Zapada, onih država Kvinte koje su priznale Kosovo i koje sve što radi Priština doživljaju kao legitimno. Nemaju pravo da krše ljudska prava, nemaju pravo da stvaraju logor za srpski narod, nemaju pravo da proteruju naš narod. O čemu oni pričaju kada se to nasilje pretvara u legitimnu politiku koju legitimizuje zapadna diplomatija", rekao je on.

Prema njegovim rečima, premijera privremenih prištinskih isntitucija Aljbina Kurtija dijalog Beograda i Prištine nije interesovao od trenutka kada je postavljen na čelo institucija u Prištini, i dodaje da je on dolazio na razgovore samo onda kada mu je Zapad garantovao da će to biti u interesu Prištine.

 

Miletić kaže da je dijalog obesmišljen dvostrukim standardima, licemernim odnosom i dodaje da Srbija učestvuje u dijalogu kako ne bi dala za pravo svima koji deluju protiv nje da upiru prst u nju i da joj otežavaju poziciju.

"Oni su nameračili šta su nameračili, a to je legalizacija institucija i državnosti kvazi države Kosovo, i oni misle da je to jedini pravi interes i cilj. Mislim da grdno greše i da će se tu ozbiljno okliznuti jer ničija nije večna, a posebno ne silom. Niko ne treba da sumnja da Srbija ne brine o svom narodu ili da ne želi najbolje moguće. Plašim se, a nadam se da nije, u pitanju zločinački poduhvat prema našem narodu", izjavio je on.