5. februar 2024 14:59

Begović obišla Memorijalni kompleks Mihajlo Pupin u Idvoru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Begović obišla Memorijalni kompleks Mihajlo Pupin u Idvoru

Foto: TANJUG/NITRA/ZORAN PETROVIĆ

IDVOR - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović obišla je Memorijalni kompleks Mihajlo Pupin u Idvoru i rekla da država mora da radi na tome kako bi od ovog mesta napravila zadužbinu, koja će u potpunosti da oslikava važnost lika i dela ovog naučnika.

Zajedno sa ministarkom kompleks su obišli i državni sekretar Vukašin Grozdić, direktor Centra za promociju nauke Marjana Brkić i podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata AP Vojvodine za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Katarina Kovačević, navodi se u saopštenju Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Kako je istakla Begović, Mihajlo Pupin, jedan je od najvećih srpskih naučnika i rodoljuba i zavređuje da kao narod čuvamo uspomenu i ponosimo se njegovom zaostavštinom.

"Danas sam obišla rodnu kuću Mihajla Pupina, staru školu koju je pohađao tokom prva četiri razreda i Narodni dom 'Mihajlo Pupin'. Moj zaključak je da kao država moramo da uradimo mnogo kako bismo od ovakvog mesta od istorijske važnosti napravili zadužbinu, koja u potpunosti oslikava važnost lika i dela ovog naučnika. Uradićemo sve što je u našoj moći da maksimalno pomognemo i izađemo u susret ekipi entuzijasta koja se trudi da u Memorijalnom kompleksu očuva duh starog vremena u kom je radio i živeo Mihajlo Pupin", rekla je Begović.

Direktor Narodni doma "Mihajlo Pupin" Svetislav Zakić, podsetio je da su u proteklih nekoliko godina Idvor posetili ministri različitih resora, ali i premijerka Srbije Ana Brnabić 26. januara ove godine.

"Drago mi je da ministri Vlade Republike Srbije imaju priliku da ocene trenutno stanje kompleksa Mihajlo Pupin u Idvoru i da poslušaju priču o Mihajlu Pupinu. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama uspeti da Pupina vratimo na ono mesto koje on zaslužuje kao jedan od najvećih lobista, dobrotvora i naučnika koje je naša država imala", rekao je Zakić.

Kako se navodi u saopštenju, Muzejski kompleks posvećen Mihajlu Pupinu osnovan je 1979. godine u čast 125 godina od rođenja velikog naučnika, a sastoji se od tri objekta Muzeja, Rodne kuće i Zadužbine, a nalazi se u sastavu Narodnog doma "Mihajlo Pupin" u Idvoru.

Pupin je bio jedan od osnivača NASA, prvi predsednik Njujorške akademije nauka, član više evropskih i svetskih akademija nauka, počasni doktor 18 univerziteta, profesor čiji su studenti postajali nobelovci, dobrotvor, publicista.