7. februar 2024 17:38

Vučić: Čuvaćemo stabilnost - moja reč znači više nego mnogi potpisi u regionu i Evropi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Čuvaćemo stabilnost - moja reč znači više nego mnogi potpisi u regionu i Evropi

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sastanka sa ministrom odbrane Nemačke Borisom Pistorijusom u Beogradu, da je razgovor bio otvoren i iskren sa obe strane, bez rukavica i poručio da će Srbija čuvati stabilnost u regionu i da njegova reč znači više nego mnogi potpisi u regionu i u Evropi.

"Govorili smo o stabilnosti u regionu i potrebi da imamo različito viđenje, posebno u odnosu prema Kosovu i Metohiji. Saglasni smo da su stabilnost i mir od presudnog značaja, ne samo za ljude na Zapadnom Balkanu, već i, rekao bih, u celoj Evropi, i da nikome nije u interesu bilo kakva eskalacija i nestabilnost", rekao je Vučić u obraćanju na zajedničkoj konferenciji za Pistorijusom.

Vučić je istakao da je tačno da je, kako je Pistorijus rekao, dao reč da Srbija nikoga neće iznenaditi svojim vojnim ili bilo kakvim drugim potezima, već ćemo čuvati stabilnost.

"A moja reč, inače, znači mnogo više nego mnogi potpisi koje sam gledao kako u regionu, tako i u Evropi. To je od našeg velikog i ogromnog interesa", rekao je predsednik.

Uklanjanje dinara sa KiM protivzakonito i predstavlja provokaciju

Predsednik Srbije rekao je danas da ne postoji saglasnost po pitanju uklanjanja dinara sa KiM, ukazujući da Srbija, u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija, smatra da je uklanjanje dinara sa Kosova i Metohije potpuno protivzakonito i da to nije pitanje nekakvih prelaznih odredaba i davanja više vremena.

"Zato što je finansiranje zdravstvenog i školskog sistema nešto što je deo i prvog Briselskog sporazuma od pre 11 godina i svakog drugog sporazuma posle toga. Samo želim da to znate i ne postoji ni jedan drugi papir koji bi pokazao bilo šta drugačije. Reč je o direktnoj provokaciji koju niko ne razume, zašto neko sprovodi osim u cilju potpunog etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije", rekao je Vučić.

Što se tiče Kosova i Metohije naše su pozicije potpuno različite, imajući u vidu da je Nemačka jedan od glavnih protagonista priznanja nezavisnog Kosova i te politike. 

"Mi imamo potpuno drugačiju politiku, usklađenu sa poveljom Ujedinjenih nacija i rezolucijom 1244 koja je i dalje na snazi. Razlikujemo se po tom pitanju, ali dobro razumemo da je dijalog jedino rešenje za izlaz iz krize", rekao je Vučić.

Novac će našem narodu na KiM ovako ili onako biti obezbeđen

Vučić je izjavio da je Srbija u teškoj situaciji povodom zabrane ulaska na KiM vozilu koje je prevozilo novac za srpski narod na toj teritoriji, ali da će novac, kako je rekao, "ovako ili onako biti obezbeđen". 

To je rekao odgovarajući na pitanje novinara šta će Srbija preduzeti povodom ovakve odluke Prištine. 

"U teškoj smo situaciji, danas je Priština potpuno protivpravno zaustavila, polazeći od toga da je suverena država, a ako je to već tako ja postavljam pitanje svim našim zapadnim partnerima - pa zašto nas onda pozivate u dijalog? Šta tražite u stvari od Srbije? Šta hoćete od Srbije? Šta ćemo vam ako na sve imate pravo? I na to nema odgovora", rekao je predsednik. 

Naglasio je da je situacija teška za naš narod, ali da će se gledati da se rešavaju problemi i da će novac u svakom slučaju "ovako ili onako biti obezbeđen".

Sami odlučujemo, niko mi ne naređuje - ni iz Vašingtona, ni iz Moskve, ni iz Berlina

Predsednik Srbije izjavio je danas da se ponosi činjenicom da predstavlja zemlju koja je slobodna i nezavisna i sama donosi odluke i naveo da niko ne može da mu naređuje, ni iz Vašingtona, ni iz Moskve, ni iz Berlina, niti iz bilo kog drugog mesta. 

Odgovarajući na pitanje nemačkog novinara o broju Rusa i ruskom uticaju u Srbiji, Vučić je ocenio da je ruski ekonomski uticaj neuporedivo manji nego nemački, a kada je politički uticaj u pitanju, istakao je da ne može da govori o svim akterima, jer na "nekoga možda imaju uticaj, na nekog možda nemaju". 

"Na predsednika vlade, na predsednika Narodne skupštine, na predsednika Republike, niko, sem građana Srbije, nema nikakav uticaj", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara posle sastanka sa ministrom odbrane Savezne Republike Nemačke Borisom Pistorijusom.

Vučić je naveo da nema mnogo Rusa u Srbiji, ocenio je taj broj na 45 do 50 hiljada i istakao da su ti Rusi uglavnom orijentisani protiv predsednika Rusije Vladimira Putina.

Kao i Nemačka i Srbija je osetljiva na brutalno mešanje u unutrašnje stvari

Vučić je izjavio da je Srbija ozbiljna zemlja i da će kada završi izveštaj o mešanju stranih sila u izborni proces obavestiti javnost.

Na pitanje Algemajne Cajtunga u vezi izveštaja o mešanju u izborni proces o čemu je ranije govorio, Vučić je novinara iz Frankfurta podsetio da mora da bude svestan činjenice da je i Srbija kao i zemlja iz koje dolazi osetljiva na brutalno mešanje u unutrašnje svari.

"Samo morate da imate u vidu onoliko koliko ste vi osetljivi na brutalno mešanje u vaše unutrašnje stvari, toliko smo i mi. Srbija je osetljiva na to. Ništa više od toga", rekao je Vučić novinaru koji je želeo da zna i kada će  objaviti izveštaj jer je, kako je dodao, posle izbora govorio o mešanju važnih država u izborni proces i obećao da će predočiti neka dokumenta ili izveštaje vezane za to. 

"Čim završimo izveštaj obavestićemo javnost. Ozbiljna smo zemlja i ozbiljno se time bavimo", naveo je predsednik.