8. februar 2024 11:55

Ivan Miletić: Otvaranjem sednice SB UN data mogućnost Srbiji da kaže istinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ivan Miletić: Otvaranjem sednice SB UN data mogućnost Srbiji da kaže istinu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Analitičar Ivan Miletić ocenio je danas da to što će sednica Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji verovatno biti otvorena za javnost pokazuje da velike sile daju mogućnost Srbiji da kaže istinu i da ukaže na to da Aljbin Kurti svojim potezima može da izazove probleme svima u regionu.

Na pitanje da li se može očekivati neka nova rezolucija kojom bi se zaustavio teror Prištine nad Srbima na prostoru KiM, Miletić je za Tanjug rekao da je sednica SB UN mogućnost da dođe do nove rezolucije, ukoliko bi se složile sve velike članice SB.

On je ocenio da bi moglo da se ide u pravcu donošenja neke nove rezolucije ako ne na ovoj, onda na nekoj sledećoj sednici, dodajući da može da se oseti da je velikim silama međunarodno prisustvo na KiM postalo nefunkcionalno i nedefinisano u odnosu na vreme pre 25 godina.

Miletić objašnjava da je Euleks nefunkcionalan, da je Kfor ograničen sa kapacitetima, a da onda Aljbin Kurti to koristi da kreira probleme i za Kfor i za srpsku zajednicu.

On je rekao da Kurti svojim potezima može da izazove veće probleme i Kforu, i Srbima, i Albancima i svima u regionu jer njegovo ponašanje niko ne može više da razume, što je, kako dodaje, nešto što sve više može da se čuje i u Briselu.

Miletić smatra da je jučerašnjim zaustavljanjem vozila Narodne banke Srbije na Jarinju Priština pokazala bez zbog večerašnje sednice SB UN, koja je zakazana na zahtev Srbije, i dodaje da su takvi potezi Kurtija očekivani.

"Njega uopšte nije teško predvideti, samo je pitanje da li će neki problem da napravi u januara, februaru ili martu. To više nisu ni incidenti, to je sad već uveliko iživljavanje nad stanovništvom, upotreba sile, kreiranje atmosfere straha, i kako Srbija sve više bude napredovala sa svojim inicijativama i dobijala simpatije sveta, ako ništa drugo makar da otvori mogućnost da može da kaže koji su problemi, tako će Kurti kreirati sve više problema", ocenio je on.

Miletić je rekao da Srbija ne treba da naseda na te provokacije, ali i da joj ovo što Kurti radi može ići u korist zato što takvo neprimereno ponašanje, kako smatra, nikome ne treba na Zapadnom Balkanu, ali ni velikim silama, EU, pa ni kosovskim Albancima.