8. februar 2024 14:41

Dragović: Ukidanje dinara na KiM ugrožava funkcionisanje obrazovnog sistema

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragović: Ukidanje dinara na KiM ugrožava funkcionisanje obrazovnog sistema

Foto: Tanjug/video

KOSOVSKA MITROVICA - Rukovodilac školske uprave Kosovske Mitrovice Blažo Dragović izjavio je danas da odluka Prištine da onemogući platni promet u dinarima na KiM ugrožava funkcionisanje obrazovnog sistema na tom prostoru.

"Našoj deci bi se uskratilo osnovno pravo, a to je pravo na obrazovanje. S obzirom da preko 6.500 radnika prima prihode iz budžeta Republike Srbije i da je, zahvaljujući prisustvu naše države Srbije, ovde aktivno predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje za preko 17.000 učenika, mislim da za ovo ne postoji alternativa i da ova odluka ima jedini cilj, a to je proterivanje Srba sa ovih prostora", rekao je Dragović, a prenosi TV Most.

 

On je dodao da to nije samo pitanje ličnih dohodaka prosvetnih radnika, nego i funkcionisanje naših ustanova.

"Danas šaljemo jasnu i glasnu poruku međunarodnoj zajednici, da hitno reaguje i spreči dalje iseljavanje Srba sa.ovih prostora, jer ta odluka ne donosi ništa dobro ni Albancima, a svo zlo za Srbe i ostale nealbance. Podsetiću da se u našoj školi obrazuju i bošnjačka, romska, goranska i ostala deca", poručio je Dragović.

On je pozvao Srbiju da uloži maksimalne napore i nastavi sa podrškom obrazovnom sistemu na KiM, jer on jedan od glavnih stubova opstanka Srba na tim prostorima.

"Hoću da poručim našim učenicima, a i njihovim roditeljima, u ime naših prosvetnih radnika, da ćemo mi sve učiniti što je u našoj moći da naša deca ne budu uskraćena za kvalitetno obrazovanje i vaspitanje u našim školama", naglasio je Dragović.