8. februar 2024 16:38

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost usvojilo plan aktivnosti za 2024. godinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost usvojilo plan aktivnosti za 2024. godinu

Foto: TANJUG/Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost/ Goran Zlatković

BEOGRAD - Na sednici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, kojom je predsedavala predsednica tog tela, potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković usvojen je plan aktivnosti za 2024. godinu.

Predsednica Koordinacionog tela Maja Gojković rekla je da je Srbija poslednjih godina napravila značajne iskorake u oblasti rodne ravnopravnosti, posebno u oblasti zakonodavnog i strateškog okvira, kao i da u narednom periodu nastavlja brojne aktivnosti na ovom polju, navodi se u saopštenju.

Koordinaciono telo usvojilo je plan aktivnosti za 2024. godinu koji definiše učešće u rešavanju ključnih pitanja i na nivoima lokalnih samouprava, kao i nastavak praćenja sprovođenja Strategije za rodnu ravnopravnost za period od 2021. do 2030. godine.

Na sednici u Vladi Srbije istaknuto je da će ovo telo nastaviti važnu ulogu na aktivnoj koordinaciji rada ministarstava u cilju što boljeg kreiranja, sprovođenja i praćenja politike za ostvarivanje rodne ravnopravnosti.

Za novu članicu Stručne grupe, koja je uključila i predstavnike drugih organa javne vlasti, privrede, akademske zajednice i nevladinog sektora, izabrana je na sednici Svetlana Budimčević iz Stalnog radnog tela za zakonodavstvo iz Unije poslodavaca Srbije.

Kako se navodi, usvojen je i izveštaj o radu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost za 2023. godinu, u kome su istaknute aktivnosti na unapređenju rodne ravnopravnosti, eliminisanju rodnih stereotipa, podizanju svesti i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici i ekonomskog osnaživanja žena.

Istaknuto je da su tokom prošle godine realizovani i brojni projekti koji su se bavili važnim pitanjima u cilju primene načela rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou, kao i podršci ženama u ruralnim područjima, kao i na okončanju dečjih brakova.