9. februar 2024 09:42

Brnabić: Jučerašnja sednica SB UN bila je istorijska, čula se istina o KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Jučerašnja sednica SB UN bila je istorijska, čula se istina o KiM

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je jučerašnja sednica Saveta bezbednosti UN bila istorijska i da je svetska javnost tokom obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića na toj sednici čula istinu o srpskom stradanju na Kosovu i Metohiji.

"Nije svetska javnost samo ponovo čula o stradanju srpskog naroda i drugih nealbanaca na području KiM, već je po prvi put čula od predsednika Srbije jasne argumente i dokaze da ono što Aljbin Kurti i privremene institucije samouprave u Prištini rade jeste zločin protiv čovečnosti", rekla je Brnabić za RTS.

Brnabić je dodala da je Vučić mudro otvorio raspravu sa argumentom ukidanja platnog prometa, odnosno ukidanja dinara na teritoriji KiM, što je životno važno za Srbe i srpsku zajednicu na tom prostoru.

"To se pokazuje kao poslednji čin u dugom nizu i vremenskom periodu, sistemski, planski, dobro osmišljeno, namerno, Aljbin Kurti i privremene institucije samouprave u Prištini kreiraju nepodnošljive uslove za život srpskog naroda na KiM, čime izazivaju nepopravljivu štetu za opstanak srpskog naroda, što je zločin protiv čovečnosti", rekla je ona.

Predsednica Vlade Srbije je naglasila da je prvi put sasvim jasno predsednik Vučić argumentovano iskoristio te termine da pokaže da je to što Kurti radi srpskom narodom na KiM zločin progona, odnosno zločin protiv čovečnosti. 
Ona je istakla i da je predsednik u govoru podsetio i na stvari koje je u dužem vremenskom periodu Kurti namerno činio protiv srpskog naroda na KiM.

"U završnoj reči Vučić je rekao da je po Rezoluciji 1244 jedini teritorijalni integritet koji je narušen je teritorijalni integritet Srbije. Stavio je fokus i na Međunarodni krivični sud, i otvorio drugu temu, o čemu moramo da pričamo i jasno je pokazao da to što Kurti radi predstavlja zločin protiv čovečnosti i to je novo", rekla je premijerka.

Prema njenim rečima, predsednik je čekao pravi trenutak kako bi tražio sednicu SB UN o KiM na kojoj bi mogao da pokaže da su na KiM nepodnošljivi uslovi za život. 

Da je sednica tražena u nekom ranijem trenutku, kako je dodala Brnabić, utisak ne bi bio ovoliko jak, i time je, kako je naglasila, Vučić pokazao lidersko ponašanje.

"Sednica SB UN je zakazana nepunih 13 sati nakon što je tražena, i to pokazuje koliko je ovo važno i dolazi u pravom trenutku. Niko nije bio protiv, jedina rasprava je bila da li će biti zatvorena ili otvorena za javnost", kazala je premijerka.

Ona je  prokomentarisala i stavove država na sednici navodeći da su mogli da se čuju korektni tonovi SAD i da je između sedam i devet država od 15 imalo kritičan stav prema potezima Prištine.

Brnabićeva je istakla da je zanimljivo da je tek u replici Aleksandar Vučić pomenuo da je Beograd unajmio britansku kompaniju "Henderson" da unese dinare na KiM, što mu je bio ključni argument kada je Kurti rekao da su Srbi krijumčarili novac.

Predsednica Vlade Srbije  je o rezoluciji koju je usvojio Evropski parlament kojom se Beograd poziva na nezavisnu međunarodnu istragu o nepravilnostima na poslednjim izborima u Srbiji, rekla da će ono što je uradila srpska opozicija u Strazburu ostati upisano za generacije.

"Rezolucije dođu i prođu to kažem i dan posle, ali ovo što je uradila srpska opozicija ostaće upisano za generacije... da su postojali ljudi koji su tražili da se ukine suverenitet sopstvene zemlje jer kada se traži međunarodna isrtraga, to predstavlja to", navela je Brnabićeva.

Ona je zamerila delu srpske opozicije što nije nijednom rečenicom napomenula da je Srbima na KiM bilo zabranjeno da glasaju, dodajući da su to uradili "Kurti ne bi mogao da koristi ovu rezoluciju protiv srpskog naroda".

Brnabićeva je podsetila i na istorijska dešavanja kada je u Julskom ultimatumu pre 110 godina, srpska vlada prihvatila sve osim međunarodne istrage i kada smo kako je kazala izgubili polovinu muške populacije, jer smo čuvali suverenitet.