13. februar 2024 11:08

Jovanović: Srbija promovisala u Dubaiju šta je uradila na polju digitalizacije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jovanović: Srbija promovisala u Dubaiju šta je uradila na polju digitalizacije

Foto: Tanjug/video

DUBAI - Ministar za informisanje i telekomunikacije Mihailo Jovanović rekao je danas da je Vlada Srbije posetu Dubaiju iskoristila da promoviše sve što je Srbija uradila na polju digitalizacije i razvoja veštačke inteleginecije i dodao da Srbija želi da pusti u rad platformu "AI Chat bot", koja će predstavljati prvu veliku primenu veštačke inteligencije.

On je dodao da je u ime Vlade Srbije potpisao Memorandum o razumevanju sa Savetom za implementaciju novih tehnologija UAE u oblasti razvoja veštačke inteligencije i dodao da je time na neki način zaključena poseta vlade Srbije koju predvodila premijerka Ana Brnabić na Svetskom samitu vlada u Dubaiju.

"Ovu posetu smo iskoristili sa jedne strane da promovišemo sve ono što je Srbija uradila na polju digitalizacije i razvoja veštačke inteligencije, na uvođenju elektronske uprave, na izgradnji velike digitalne infrastrukture, DATA centara. Kao i na tome, šta smo uradili na digitalizaciji sistema prosvete, na razvoju inovativnog ekosistema naših naučno- tehnoloških parkova i rastu velikog broja startupova u Srbiji", rekao je ministar.

Kako je naglasio Jovanović, sa druge strane, ovaj Memorandum i poseta Srbije koristi da se, kako je naveo da se podese ciljevi u realizaciji projekta "Skok u budućnost- Srbija 2027" i da je ključna tačka projekta modernizacija.

"U okviru te modernizacije je dalja digitalizacija i razvoj veštačke inteligencije i razvoj bioinformatike. U tom smislu veliku pažnju ćemo pokloniti daljem širenju kapaciteta naših super računara, planiramo da u narednom periodu investiramo oko 30 miliona evra za dalje proširenje naših super računara. Da podsetimo, da recimo Emirati imaju dva takva, dakle da možemo da stanemo rame uz rame sa jednom od vodećih svetskih zemalja u razvoju novih tehnologija. Nastavićemo takođe da radimo mnogo više na zviju konkretnih rešenja kada je u pitanju veštačka inteligencija", dodao je Jovanović.

Kako je rekao Jovanović, plan je takođe da se u rad pusti nova platforma.

"Želimo da pustimo našu platformu, gde ćemo imati naš takozvani 'AI chat bot', dakle softverski modul koji će moći da komunicira sa građanima i koji će biti prisutan prvo na sajtu Ministarstva informisanja i telekomunikacija, a zatim na svim drugim sajtovima. To će biti prva velika primena veštačke inteligencije u javnoj upravi, a naravno ovaj sporazum i korišćenje tog specifičnog Falcon programa i modela će nam pomoći u toj nameri", naglasio je ministar.