14. februar 2024 19:02

Brojni svetski zvaničnici čestitali predsedniku Srbije Dan državnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brojni svetski zvaničnici čestitali predsedniku Srbije Dan državnosti

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je, povodom Dana državnosti Republike Srbije, čestitke brojnih svetskih zvaničnika. 

Čestitke su uputili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednica Mađarske Katalin Novak, predsednik i premijer Rumunije Klaus Johanis i Jon Marsel Čolaku.

”Snažna i prosperitetna Srbija je od velike važnosti za mir, stabilnost i napredak za sve u Republici Srpskoj i zbog toga izražavam svoje uverenje da će i u budućnosti Srbija ostvariti još veći rast i razvoj”, naveo je Dodik u čestitki, saopštila je pres služba predsednika Srbije. 

Predsednica Mađarske je, čestitajući Dan državnosti, naglasila da Mađarska ostaje nedvosmisleno posvećena uspešnoj integraciji Srbije u Evropsku uniju, kao i da će nastaviti da pruža svu neophodnu pomoć da Srbija što pre dođe do punopravnog članstva.

Johanis je u ime rumunskog naroda i u svoje ime uputio želje za mir, prosperitet i napredak Srbije. 

”Izražavam uverenje da će tradicionalni prijateljski i dobrosusedski odnosi Rumunije i Srbije doživeti nove pozitivne pomake, širenjem saradnje na više nivoa, uključujući i jačanje regionalne stabilnosti i bezbednosti”, stoji u čestitki predsednika Rumunije.

Rumunski premijer Jon Marsel Čolaku, uz želje za dalji prosperitet Srbije, izrazio je optimizam u pogledu budućnosti odnosa Rumunije i Srbije, koji se godinama neguju i razvijaju zahvaljujući prijateljstvu dva naroda. 

Čestitke su uputili i predsednica Švajcarske Konfederacije Vajola Amerd, predsednik Republike Indonezije Džoko Vidoda, predsednik Češke Republike Petr Pavel, navodi se u saopštenju.

U čestitki predsednice Amerd se, uz najbolje želje za lični prosperitet predsednika Vučića i uspešnu budućnost srpskog naroda i zemlje, se ističe da poštovanje međunarodnog prava, multilateralizma i univerzalnih principa u Povelji Ujedinjenih nacija ostaju "naš najbolji kompas u težnji ka svetu mira i blagostanja". 

"Raduje me što naše dve zemlje i dalje uživaju u tome odlične veze. Uverena sam da ćemo i dalje da razvijamo i produbljujemo našu saradnju na bilateralnom i multilateralnom nivou u godinama koje dolaze“, stoji u čestitki predsednice Švajcarske.

Predsednik Republike Indonezije Džoko Vidoda povodom nacionalnog praznika, Dana državnosti Republike Srbije, u ime Vlade i naroda Indonezije, kao i u svoje lično ime, uputio je srdačne čestitke predsedniku Srbije, Vladi i srpskom narodu. 

"Sa velikim zadovoljstvom ističem da ove godine obeležavamo 70 godina prijateljskih odnosa i saradnje između Indonezije i Srbije i izražavam uverenje da će naše zemlje unaprediti saradnju u različitim strateškim sferama. Iskreno želim da takva naša saradnja donese dobrobit našim narodima, kao i da doprinese regionalnoj i svetskoj stabilnosti i miru”, ističe Vidoda u čestitiki.

Čestitke Vučiću i svim građanima Srbije uputio je i predsednik Češke Republike Petr Pavel.

”Čvrsto verujem da će se međusobno razumevanje i prijateljstvo između naših zemalja i dalje razvijati u interesu jačanja naše obostrano korisne saradnje. Uveravam vas da Češka nastavlja da pruža svesrdnu podršku pristupanju Srbije EU. Primite, gospodine predsedniče, izraze mog dubokog poštovanja”, istakao je češki predsednik.

Čestitka predsedniku Srbije je stigla i od Sultana Omana Hajtama Bin Tarika, koji je poželeo predsedniku sreću i dobro zdravlje, a prijateljskom narodu Srbije napredak i prosperitet.

Predsednik Republike Portugal u čestitki predsedniku Vučiću kaže: 

”Povodom Dana državnosti Republike Srbije, Vašoj Ekselenciji želim da prenesem čestitke i iskrene želje za Vaše lično blagostanje, kao i napredak i prosperitet srpskog naroda”.

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, predsedniku Vučiću čestitku su uputili i predsednik Sirijske Arapske Republike Bašar al Asad, kralj Švedske Karl Gustaf XVI, predsednik Radničke Narodne Partije Koreje Kim Džong Un, kao i Kralj Jordana Abdulah II.