15. februar 2024 20:43

Predsednik Vučić uručio više od 100 odlikovanja zaslužnima povodom Dana državnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik Vučić uručio više od 100 odlikovanja zaslužnima povodom Dana državnosti

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je večeras na svečanoj ceremoniji u Predsedništvu više od 100 odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti.

Sretenjski orden prvog stepena dobili su predsednik Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, igumanija Pećke patrijaršije mati Haritina, a u oblasti medicinskih nauka akademici Bela Balint, Zoran L. Kovačević, Ninoslav Radovanović, Rajko Kuzmanović iz RS.

Pored pojedinaca Sretenjski orden prvog stepena dobili su i Letopis matice Srpske, Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača, OŠ "Dragojlo Dudić", Muzej grada Beograda, "Politika", Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, Radio Beograd i Košarkaški Savez Srbije, a Orden prvog stepena dobile su i "Večernje novosti".

Sretenjski orden drugog stepena dobio je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja iz Beograda, Institut za nuklearne nauke "Vinča", Institut za mentalno zdravlje, Galerija Doma vojske Srbije, episkop niški Arsenije, Narodno pozorište Republike Srpske, Kliničko-bolnički centar Kosovska Mitrovica.

Vučić prisustvovao "Oživljavanju" Starog dvora povodom Dana državnosti

U okviru obeležavanja Dana državnosti i svečanosti dodele sretenjskih priznanja večeras je održan multimedijalni program "Oživljavanja" zgrade Starog dvora kome je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vizuelnim performansom pod nazivom "Slava i trajanje" putem 3D svetlosne animacije na fasadi zgrade Starog dvora oživljeni su motivi ustanka, ustava, simboli državnosti.

Okupljenima se kroz glas glumca obratio Karađorđe, a reč je o adaptaciji teksta iz drame Đure Jakšića "Stanoje Glavaš".

Na zgradi Predsedništva je tokom 3D animacije bila prikazana i umetnička slika Prvog srpskog ustanka, a tokom koje su se čuli stihovi iz drame "Stanoje Glavaš".