9. januar 2023 14:40

Darko Obradović: Srbija je pokazala da ne toleriše špijunske aktivnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Darko Obradović: Srbija je pokazala da ne toleriše špijunske aktivnosti

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predstavnik Centra za strateške analize Darko Obradović ocenio je danas kao dobro to što su srpske službe uspele da identifikuju brojne špijune i njihove aktivnosti tokom praznika, jer je Srbiji time poslata poruka da suvereno kontroliše situaciju i da se takve operacije ne mogu tolerisati.

Obradović je za Tanjug podsetio da su svi imali priliku da sa najviše državne adrese saznaju o rekordnom broju špijuna u zemlji što znači da su ih nadležne službe identifikovale, kao i njihove aktivnost i delovanja.

"Situacija nam pokazuje postojanje hladnoratovske dinamike u celom okrivu globalnih i evropskih, ali regionanih dešavanja. Čim su u pitanju praznici to govori da su mnogi iskoristili praznični turizam za nezakonitu aktivnost", rekao je Obradović.

Obradović kaže da je sa druge stranje pravo pitanje zašto je to tako, da li je to tako da bi se uticalo na procese i događaje u našem političkom i društvenom životu ili zato što je Srbija ostala jedina gde Rusi imaju direktne letove pa je aktivnost usložnjena.

Naglašava da je važno što se saznalo da je vođena operacija uticaja koja spada u podgurpu hibridnih dejstava protiv ekonomskih interesa Srbije "a sami tim je podrivena odbrambena moć, a to je vođenje oparacije protiv rudnika litijuma".

Sada imamo potvrdu da se radilo o složenoj bezbednosnoj opreaciji to je sve sto treba da nas zabrine, kaže on.

"Sa druge strane kada se sa takvom tezom izađe u javnost to znači da su službe obavile dobar posao, da nema opasnosti da se ugroze operacije. Time se odvraćaju takve delatnosi, jer se šalje poruka da Srbija suvereno kontroliše situaciju i da takve aktivnosti neće tolerisati", rekao je Obradović.

Dodaje da se ne zna obim tih delatnosti i šta je bio cilj i šta su bile mete i koje su operacije eventualno pokrenute, da li su one regionalno lokalnog karatkera ili imaju veze sa globalnim dešavanjima.

Na pitanje da sve što se dešavalo može da se poveže za KIM i nedavne tenzije, Obradović kaže da može, jer postoji zaiteresovanost za KiM.

"KiM je neuralgična tačka koja u slučaju nepovoljnog bezbednosnog ishoda može da zapali najmanje tri zemlje i može trajno da naruši stabilnost i bezbednost na jugositočnom delu evropskog kontinenta", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ne treba zaboraviti tenzije koje ovde traju 30 godina.

"Postoje pretpostavke na koje računaju oni koji žele da ukrste određene puteve da destabilzuju Evropu ili da se postaraju da konflikt traje što duže", rekao je on i podsetio na brojne lažne vesti, među kojima je i ona, kako kaže o pokretu naše armije.

"To je bila jako opasna vest čime se dolivalo ulje na vatru", rekao je on i naglasio da se Srbija suočava sa mnogim izazovima, jer Kosovo nije samo naš problem.

Na pitanje da li možemo da mislimo da ti ljudi nisu bili u Beogradu da bi radili samo protiv interesa Srbije već im je to samo zgodna lokacija za susrete i vršenje radnji koje nisu direktno vezane za Srbiju, Obradović kaže da se Beograd našao u takvoj sistuaciji i zato što vodi politiku nesvrstavanja u vojne saveze i vida neutralnosti po pitanju sukoba u Ukrajini.

Obradović kaže da je Srbija postala poligon za ukrštanje raznih spektara sila uključujući i obaveštajnih delatnosti i podsetio da obaveštajne službe rade u interesu zemalja iz kojih dolaze.