18. februar 2024 13:53

Dragan Petrović: Vrlo je slaba i troma ruska meka moć u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragan Petrović: Vrlo je slaba i troma ruska meka moć u Srbiji

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Ruska meka moć u Srbiji je vrlo slaba, a simpatije Srba prema Rusiji su proizvod istorijskih činjenica i verskog identiteta, ocenio je danas Dragan Petrović iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

"Ako mene pitate, 'soft power' ili meka moć, to je privlačnost kulture ili civilizacije jedne zemlje koja je povezana i sa onim što se zove propaganda. Vrlo je slaba, izuzetno slaba i troma ruska meka moć u Srbiji", rekao je Petrović za Tanjug.

 

On je naveo da je istoričar Fernan Brodel dao elemente dugog, srednjeg i kratkog trajanja i dodao da tako Srbi, u odnosu na Ruse, imaju elemente dugog i srednjeg trajanja koji ih specifično vezuju.

"Jer smo Sloveni, a veoma nam je stalo do toga. Drugi element je pravoslavna religija. I treće su istorijske činjenice. Da su u viševekovnom procesu Istočnog pitanja, a to je raspad i nestanak Osmanlijske imperije u Evropi, da su pre svega Rusija i Habsburška monarhija pomagale oslobađanje. U ruskom slučaju, pravoslavnih hrišćana od Turaka, što u narodnom sećanju postoji. To su tri jaka elementa, istorijske činjenice, religijska bliskost i etnička bliskost. Sa te strane, ogromne su simpatije Srba prema Rusima", istakao je Petrović.

Govoreći o odnosu Srba prema Rusiji, on je naveo da Srbi instinktivno osećaju da bi Rusija mogla da bude element koji bi mogao da pomogne u vraćanju nekih minimalnih srpskih interesa, kada je Kosovo i Metohija u pitanju.

"Ja sam insistirao od početka da Rusija dobija sukob (u Ukrajini). Ja sam čak u emisiji Aktuelnosti, u decembru, rekao da u februaru pada Avdejevka", istakao je Petrović.

 

On smatra da izlaskom na Dunav Rusija dobija sukob u Ukrajini.

"Rusija sigurno pobeđuje. Ukrajina nema šansi, ne postoje mogućnosti da pobedi Rusiju i da uzme Krim i izađe na Azov. Ako Amerika uđe u rat, to bi bio nuklearni rat i kraj sveta. Ako znate te šahovske igre, Amerika će pomagati Ukrajinu materijalno i vojno, ali ne može da pošalje svoju vojsku. U takvoj igri samo se odlaže kraj, to je pobeda Rusije", rekao je Petrović.

Podsetio je na reči Henrija Kisindžera, koji je rekao da noćnu moru Amerike predstavlja savez i saradnja Rusije i Nemačke.

 

"Rusija, Nemačka i Francuska imaju strateške interese da sarađuju, jer kapital i znanje imaju Francuska i Nemačka, ali najjeftinije, najkvalitetnije poluproizvode i sirovine, rude metala, nemetala i energente ima Rusija", naveo je Petrović i dodao da je politika tesne saradnje tih zemalja logična.

On je ocenio da je ruska propaganda u Srbiji veoma slaba i da za ono što osećaju, kako je rekao, srpske patriote kao što je on, ne mora niko da ih finansijski motiviše.