22. februar 2024 09:38

Klačar: Posle raskola u "Mi", postoje uslovi da SNS i SPS naprave vlast

Izvor: TANJUG

podeli vest

Klačar: Posle raskola u "Mi", postoje uslovi da SNS i SPS naprave vlast

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar ocenio je da je nakon raskola u pokretu "Mi - Glas iz naroda" jasno da će postojati nova raspodela snaga i u gradskom parlamentu i u Narodnoj skupštini, što ostavlja prostor za nove izborne kalkulacije i da preostali članovi pokreta, ukoliko budu želeli, uđu u koaliciju sa SNS i SPS.

Klačar navodi za Blic da bi najnoviji raskol u "Mi - Glas iz naroda", kada su pokret napustili Branimir Nestorović i Aleksandar Pavić, mogao da promeni mnogo u zavisnosti od toga u kom smeru će pokret nastaviti politiku.

"Vidimo da su dvojica rukovodilaca napustila pokret. Ako bi ostali članovi bili spremni na saradnju sa vladajućom koalicijom, onda neće više biti ni formalnih prepreka da ceo pokret uđe u koaliciju sa SNS i SPS. To znači da može biti ispunjen uslov SNS - a da ceo pokret ima jedinstven stav o saradnji sa vlašću u Beogradu", navodi Klačar.

On pojašnjava da se druga posledica koja proizilazi iz raskola tiče redovnih opštinskih izbora.

"Nestorović sad može da formira svoj pokret i da izađe samostalno na te izbore. S tim što je sasvim realno da svakog dana do 1. marta imamo neki događaj koji nas približava ili udaljava novim beogradskim izborima. Verujem da će biti još obrta do 1. marta i nastavka konstitutivne sednice beogradske skupštine", naveo je Klačar.

On smatra da SNS strateški nije dao kvorum na konstitutivnoj sednici kako bi dobio "dodatnih 10 dana" do 1. marta i odluke da li imaju većinu u prestonici.

"Sada postoje svi uslovi za postizbornu koaliciju SNS-a, SPS-a i pokreta "Mi - Glas iz naroda" i potpuni legitimitet", pojašnjava Klačar.

Klačar kaže i da će se legitimitet većine osporavati dok se god ne promeni izborni zakon.

On je podsetio da su odbornici i poslanici vlasnici mandata u skupštini, ali se biraju na zatvorenim stranačkim listama.