22. februar 2024 12:43

Selaković: Obeležavanje Miletićevog rođenja vid duhovne obnove Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Selaković: Obeležavanje Miletićevog rođenja vid duhovne obnove Srbije

Foto: TANJUG/GORDANA JOVIĆ ATLAGIĆ

NOVI SAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednik Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Nikola Selaković predvodio je državnu ceremoniju obeležavanja 198. godišnjice rođenja Svetozara Miletića i tom prilikom rekao da je njegova politika i danas živa.

Selaković je dodao da ceremonija obeležavanja Miletićevog rođenja predstavlja duhovnu obnovu Srbije, koja se dešava rame uz rame sa infrastrukturnom, privrednom, sportskom, kulturnom i naučnom.

"Zašto smo odabrali da to bude dan rođenja Svetozara Miletića? Zato što je njegovim rođenjem postavljena politika srpskog kao državotvornog naroda u Srbiji, ne samo širom vojvođanskih oblasti već širom našeg kulturnog i duhovnog prostora koji vodimo i mi danas", kazao je Selaković.

Prema rečima gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, Svetozar Miletić bio je sinonim za borca za pravdu i slobodu srpskog naroda.

"Miletića je 1861. Novi Sad birao za svog gradonačelnika, a javnost ga prepoznala kao narodnog tribuna. Za gradonačelnika je biran dva puta i uveo je srpski jezik u službenu upotrebu, zbog čega je suspendovan sa dužnosti. U oba mandata, zastupao je narod kako je samo on umeo, slao zvanične dopise na srpskom jeziku i vodio nacionalnu politiku", kazao je Đurić.

Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević rekla je da je Miletić ostavio trag i za buduće naraštaje.

"Da teška vremena rađaju jake ljude, dokazuje njegov primer. Ostavio je neizbrisiv trag. Ništa tako snažno ne osvetljava puteve ka ostvarenju snova kao oni koje su te puteve obeležili svojom žrtvom", rekla je Milošević.

Vence su položili i načelnik Južnobačkog upravnog okruga, delegacija grada Novog Sada, kao i delegacija Fondacije "Svetozar Miletić".