23. februar 2024 20:47

Ambasador Ukrajine u Srbiji: Naša vlada i predsednik stabilni u stavu da ne priznajemo tzv. Kosovo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Ukrajine u Srbiji: Naša vlada i predsednik stabilni u stavu da ne priznajemo tzv. Kosovo

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač ponovio je danas da će ta zemlja ostati dosledna u stavu da ne priznaje takozvano Kosovo.

On je u intervjuu Tanjugu rekao da je Ukrajina taj stav zadržala od početka ove krize i podsetio da je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova pokušalo da reši taj konflikt 1999. godine, da su posetili Beograd u ključnom trenutku i pokušali da nađu kompromis da se prestane sa bombardovanjem Srbije.

 

"Naši vojnici, ukrajinski bataljon je učestvovao u misiji na Kosovu i branio je slovenski region, Štrpce, Gnjilane tokom više od 10 godina. To stvarno nije bilo lako vreme. I želeo bih da vam dam neke informacije, molim vas uporedite ovo, ruske trupe su preseljenje iz Bosne i Hercegovine na Kosovo. Nakon par godina vratili su se u Rusiju, mi smo bili tu od 1999. do početka ruske agresije na našu državu, i nažalost morali smo da završimo sa našom misijom na Kosovu na jesen 2022. godine", rekao je Tolkač.

On je istakao i da se Ukrajina trudi da bude stabilna, ali i da je ponekad narodu u Ukrajini veoma teško da se objasni zašto Srbija pokušava da balansira između Rusije i Evropske unije.

"I kosovski režim u potpunosti podržava Ukrajinsku nezavisnost. Ponekad je našim političarima veoma teško da to objasne našem narodu. Ali ja mogu da kažem da su naša vlada i naš predsednik stabilni u stavu da mi nećemo priznati Kosovo", zaključio je Tolkač.