27. februar 2024 17:56

Nagrade i odličja za 36 najzaslužnijih pripadnika MUP-a

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nagrade i odličja za 36 najzaslužnijih pripadnika MUP-a

Foto: Shutterstock.com/fongbeerredhot, ilustracija

BEOGRAD - Na svečanoj Akademiji Ministarstva unutrašnjih poslova uručene su nagrade i odličja za 36 najzaslužnijih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, trojica su dobila medalje za hrabrost, a 22 za posvećenost službi.

Akademija je organizovana povodom obeležavanja 220 godina bitke kod Drlupe, od kada datiraju koreni policije u Srbiji, a nagrađeni policijski službenici su, kako se navodi u saopštenju MUP-a, u prethodnih godinu dana, ostvarili izuzetne rezultate u obavljanju policijskih poslova i svojom hrabrošću, posvećenošću policijskom poslu i uniformi koju nose, zadužili državu kojoj je glavni prioritet bezbednost građana.

Medalje za hrabrost dobili su policijski službenici Ivan Tesla i Miloš Đokić iz Beograda, kao i Duško Cvetković iz Zrenjanina, zbog izuzetne hrabrosti i posvećenosti u spašavanju života i zaštiti bezbednosti građana.

Pripadnik UKP-a Tesla je tokom akcije hapšenja u Nišu, uprkos povredi koju je zadobio kada ga je udario automobil, nastavio poteru za osumnjičenim i nakon pola kilometara ga sustigao i uhapsio. U toj policijskoj akciji kod osumnjičenog je pronađeno oko 130 kilograma marihuane.

Pripadnik Policijske stanice Savski venac Đokić je, kako navode iz MUP-a, u noći 24. decembra, bez opreme za spasavanje, u uniformi, skočio sa pasarele u vodu i spasao devojku koja se davila nedaleko od splava "Kartel" u Beogradu, koji je tonuo.

Motociklista saobraćajne policije u Zrenjaninu Cvetković spasio je dve osobe iz eksplozije i požara u jednoj kući i radionici u Zrenjaninu i pokušao pritom sam i da ugasi požar.

Medaljama za posvećenost službi odlikovana su 22 policijska službenika.

Iz MUP-a dodaju da je Saša Rančić, pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice u Sektoru za vanredne situacije, tokom 32 godine profesionalne karijere, iskustvom i znanjem, idejama i čvrstim stavom, dao veliki doprinos u formiranju specijalističkih timova za spasavanje i rad na vodi, kojih danas od početna četiri formirana 2008. godine, ima 27 u svim organizacionim jedinicama Sektora za vanredne situacije.

Ivan Dinčić, granični policajac Regionalnog centra granične policije prema Bugarskoj, istakao se posvećenim, profesionalnim radom, a tokom svoje karijere sprečio je krijumčarenja robe, otkrio različita krivična dela, a zaplena više od 40 kilograma marihuane na Graničnom prelazu Ribarci samo je jedan od njegovih profesionalnih uspeha.

Miroslav Stanković, pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice, medaljom za posvećenost odlikovan je za savesno i odgovorno obavljanje službenih zadataka i postignute odlične rezultate u radu. On je, kako je precizirano u saopštenju, pet godina uzastopno član ekipe SAJ-a koja učestvuje na svetskom takmičenju specijalnih jedinica "SWAT Ćallenge Dubai", na kome su prošle godine osvojili 4. mesto.

Nagradu za najposvećenijeg policijskog službenika uručena je Draganu Bogosavcu, dok je nagrada "Omiljeni kolega" uručena je Zoranu Jovanoviću, a po prvi put su uručena priznanja u vidu odličja najvišeg stepena "Zvezda Jakova Nenadovića" koje je ponelo osam pripadnika MUP-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova uručilo je i srebrne medalje za zasluge drugog stepena trojici policijskih službenika Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i droga Nacionalne policije Kraljevine Španije.

Podsećamo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova 2022. godine odlikovalo tri pripadnika Nacionalne policije Španije zbog sveukupnih rezultata ostvarenih kroz zajedničke operacije srebrnom medaljom za zasluge drugog stepena.

Priznanja "Zvezda Jakova Nenadovića" uručena su i dvojici pripadnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave kriminalističke policije, zameniku načelnika Odeljenja za suzbijanje organizovanog krijumčarenja droga Bojanu Joviću koji je kroz svoj dugogodišnji rad pokazao izuzetnu sposobnost da odgovori na različite izazove maksimalno profesionalno i posvećeno, čime je doprineo dobrim rezultatima ove Službe.

Nagrađen je i šef Odseka za suzbijanje organizovanih oblika krijumčarenja opojnih droga potpukovnik policije, Aleksandar Masalović zbog izuzetnih rezultata postignutih u rasvetljavanju najtežih krivičnih dela iz oblasti organizovanog kriminala.

Za uspešno planiranje i efikasno obavljanje posebnih zadataka u prethodnom periodu u zaštiti građana i borbi protiv iregularnih migracija na teritoriji Subotice, Sombora i Kikinde, odlikovan je i pomoćnik komandanta Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata, pukovnik policije Igor Žmirić, naveo je MUP.