1. mart 2024 11:00

Aleksandra Joksimović: EU shvata da je Zapadni Balkan od velikog strateškog značaja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandra Joksimović: EU shvata da je Zapadni Balkan od velikog strateškog značaja

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Bivša ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji Aleksandra Joksimović ocenila je, povodom regionalnog samita o Planu rasta i ekonomskog približavanja održanog juče u Tirani, da EU, zabrinuta zbog ruske agresije prema Ukrajini, zapravo zbija svoje redove i shvata da je prostor Zapadnog Balkana od velikog strateškog značaja kako bi se Evropa u svojim granicama osećala dobro, bezbedno i kako bi što veći broj zemalja, naročito sa Zapadnog Balkana, ušao u punoravno članstvo.

Ona je za Tanjug rekla da postoje unutrašnji problemi u samoj EU koji ne dozvoljavaju da se ovaj proces ubrza na način na koji bi to političari u EU želeli.

 

"S druge strane se očekuju reformski procesi u zemljama Zapadnog Balkana i u tom kontekstu je pronađena jedna formula koja govori o planu rasta, o potrebi da se ekonomski region osnaži do nivoa kada može postati konkurentan evropskom tržištu. U tom kontekstu izdvojeno je šest milijardi evra za period do 2027. godine, od toga je dve milijarde bespovratno, a četiri na nivou kredita", navela je Joksimović.

Dodaje da su postavljeni određeni prioriteti u reformama kako bi se ova pomoć nesmetano kretala ka regionu i omogućila cilj EU da se udvostruče ekonomije regiona u roku od 10 godina.

Prema njenim rečima, za Srbiju je važno da očuva određene pozicije koje se odnose na temu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što je, kako ističe, za Beograd od velikog i ključnog prioriteta.

 

"S druge strane, dosta se govori o tome šta ne piše u ovoj deklaraciji, a mnogo toga u njoj piše. Izražena je osuda prema ruskoj agresiji koja je označena kao kršenje povelje UN", rekla je Joksimović.

Podseća da je u razgovoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog potvrđena obostrana politika podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu i ističe da je to od velikog značaja za obe zemlje, kao i nastavak humanitarne pomoći Srbije Ukrajini.

Joksimovićeva je istakla da su i analitičari iz Ukrajine konstatovali da su odnosi izneđu Ukrajine i Srbije kompleksni, ali da se Srbija i dalje smatra partnerom.

Komentarišući izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona da je njegov stav o mogućnosti slanja zapadnih trupa u Ukrajinu razmotren i promišljen, Joksimovićeva je rekla da se radi o uspostavljanju novih odnosa unutar same EU i da Makron želi da se postavi kao jedna vrsta predvodnika unutar EU.

 

"Sama ideja o slanju trupa je negativno dočekana kako u Nemačkoj tako i u nekim drugim krugovima, ali čini se da je Makron najviše kritikovan upravo u Francuskoj u vezi sa ovom idejom i čini se da je u ovom trenutku takva ideja potpuno nerealna", kaže Joksimović.

Ona ukazuje da takva retorika izaziva određene reakcije, da tenzije rastu, ali da joj se čini da u ovom trenutku ne postoji takva vrsta opasnosti jer bi to predstavljalo širenje obima rata u Ukrajini koji je odneo veliki broj žrtava.