4. mart 2024 09:33

Đerlek na Diplomatskom forumu u Antaliji: Očekujemo nove investitore u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đerlek na Diplomatskom forumu u Antaliji: Očekujemo nove investitore u Srbiji

Foto: TANJUG/MRRR/ MILOŠ PERIĆ

BEOGRAD - Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek prisustvovao je, na poziv ministra spoljnih poslova Turske Hakana Fidana, trodnevnom Diplomatskom forumu u Antaliji, gde se susreo se brojnim liderima, ministrima, diplomatama, privrednicima i direktorima kompanija.

Diplomatski forum u Antaliji (ADF) održan je ove godine po treći put sa više od 4.700 učesnika iz 148 država, na čak 52 panela.

Glavna tema ovogodišnjeg foruma je bila "Isticanje diplomatije u prvi plan u vremenima krize".

Ministar Đerlek je, pored učešća na forumu, prisustvovao i poslovnoj diplomatskoj večeri na poziv ministra finansija Turske Mehmeta Šimšeka, na kojoj je razgovarao sa direktorima uspešnih kompanija i potencijalnim investitorima u regionu, saopštilo je Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj.

"Postoje dva glavna razloga zbog čega su ovakvi događaji važni i neophodni. Prvi je što se trenutno nalazimo u izuzetno kriznoj situaciji na globalnom nivou koju prate krvavi sukobi, ratovi i akti terorizma. U takvim vremenima ključno je tražiti rešenja kroz zajedničke napore i diplomatiju. Drugo, mi se na Balkanu suočavamo sa posebnim izazovima te je panel "Izazovi i mogučnosti Balkana" u tom smislu ispunio zadatak kroz jasno artikulisane stavove, usmerene ka budućnosti a ne prošlosti, koji podrazumevaju evropsku perspektivu", rekao je Đerlek.

Naveo je da mu je drago što se susreo sa kolegama ministrima iz brojnih zemalja, naročito ministrima iz regiona.

Istakao je da je važno razgovarati o svim temama, pa i o otvorenim pitanjima, jer ima dosta zajedničkih izazova na Zapadnom Balkanu.

Cilj panela "Izazovi i mogućnosti Balkana" bio je da se preispita perspektiva Evropske unije, ali i da se razgovara o tome šta svaka država Zapadnog Balkana treba da uradi kako bi u što kraćem roku postala punopravna članica EU.

Političari i stručnjaci su tokom tri intenzivna dana raspravljali o brojnim temama, uključujući sukobe i ratove širom sveta, klimatske promene, migracije, antiislamizam, veštačku inteligenciju, a forum je završen panelima o aktuelnim globalnim pitanjima, navedeno je u saopštenju.