5. mart 2024 09:04

Stanisavljević se sastala sa ministrom Gašićem i ambasadorkom Belgije, razgovarali o migracijama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stanisavljević se sastala sa ministrom Gašićem i ambasadorkom Belgije, razgovarali o migracijama

Foto: TANJUG/KOMESARIJAT ZA IZBEGLICE I MIGRACIJE/ DRAGAN KUJUNDŽIĆ

BEOGRAD - Komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević razgovarala je sa ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem i ambasadorkom Kraljevine Belgije u Beogradu Kati Bugenhout na temu migracija, sa posebnim akcentom na zapadnobalkansku rutu.

Komesarka je tom prilikom istakla da je stanje migracija u Srbiji stabilno i da sve institucije odgovorno rade svoj posao, saopštio je Komesarijat za izbeglice i migracije.

Komesarijat će, u saradnji sa svim državnim organima, i ubuduće preduzimati sve neophodne mere u cilju obezbeđivanja adekvatne podrške i humanog pristupa prema migrantima na teritoriji Republike Srbije, ali i očuvanju javnog reda i mira, zdravlja i bezbednosti građana, uz poštovanja zakona Republike Srbije.

Stanisavljević je navela da je u ovom trenutku u prihvatnim i azilnim centrima kojima rukovodi Komesarijat smešteno 1.059 lica i da je od početka godine kroz našu zemlju prošlo 4.536 migranata, što je u odnosu na isti period prošle godine, kada je evidentirano 7.957 lica, smanjenje od skoro 43 odsto.

Ministar Gašić je napomenuo da je, imajući u vidu bezbednosne izazove koje migranti predstavljaju za Srbiju, očuvanje stepena lične i imovinske sigurnosti građana naše zemlje u mestima koja su na rutama kretanja iregularnih migranata jedan od najvažnijih zadataka za MUP i dodao da je MUP angažovao sve ljudske i tehničke kapacitete u suočavanju sa ovom problematikom.

Bugenhout je poručila da će se nastaviti saradnja u borbi protiv iregularnih migracija, te da je Srbija važan partner u ovoj oblasti.

Sastanku su prisustvovali i ambasadorka SR Nemačke Anke Konrad, amabasador Italije Luka Gori, ambasador Kipra Andreas Fotiju, ambasador Bugarske Petko Dojkov, ambasador Slovačke Mihal Pavuk, ambasador Austrije Kristijan Ebner, kao i zamenica šefa Delegacije EU u Beogradu Plamena Halačeva.