5. mart 2024 15:48

Ministarstvo: Članstvo u EMBL nas približava vodećim svetskim institucijama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo: Članstvo u EMBL nas približava vodećim svetskim institucijama

Foto: TANJUG/MARKO RISOVIĆ

BEOGRAD - Pomoćnica ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Ivana Vukašinović izjavila je danas da bi potencijalno članstvo Srbije u Evropskoj laboratoriji za molekularnu biologiju (EMBL) bio strateški korak ka približavanju naših naučnika vodećim svetskim institucijama, čime se pojačava prisustvo Srbije u međunarodnoj naučnoj zajednici.

Kako je saopštilo Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Srbija je u junu prošle godine postala potencijalni član EMBL, započevši trogodišnji proces ka punopravnom članstvu.

Tim povodom, za srpsku istraživačku zajednicu organizovan je EMBL info dan u Naučno-tehnološkom parku Beograd kako bi se naučnici u Srbiji upoznali sa mogućnostima koje EMBL pruža zemljama članicama i potencijalnim članicama, uključujući treninge na svim nivoima obrazovanja, naučne servise za EMBL članove, a poseban osvrt bio je i na iskustvima EMBL vezanim za transfer tehnologija.

Pomoćnica ministarke istakla je, pre početka info dana, da potencijalno članstvo Srbije u EMBL-u ima veliki značaj na više frontova.

"Integracijom sa EMBL-om, Srbija dobija pristup najsavremenijim laboratorijama, najsavremenijim tehnologijama i bogatim naučnim resursima. Taj pristup ne samo da osnažuje srpske naučnike da sprovode revolucionarna istraživanja, već i poboljšava kvalitet i uticaj njihovog rada, čime se podiže naučni položaj Srbije na globalnom nivou“, istakla je Vukašinović.

Ona je naglasila da će srpski naučnici imati prilike za saradnju, razmenu znanja i razvoj veština kroz pristup širokoj mreži istraživača, studenata i posetilaca EMBL-a.

"Učešće u EMBL programima, kao što su doktorska i postdoktorska obuka, obogatiće naučnu ekspertizu srpskih istraživača, podstičući kulturu inovativnosti i izvrsnosti u našoj naučnoj zajednici“, rekla je Vukašinović.

Direktorka Centra za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji Jelena Bojović istakla je da je glavni fokus rada Centra za četvrtu industrijsku revoluciju podsticanje umrežavanja i kooperacije između naučnika i istraživača u Srbiji.

"U te svrhe želimo da iskoristimo saradnju sa EMBL-om, koji je sinonim za dobru naučnu praksu, što na polju legislative, što na polju infrastrukture u nauci. Te oblasti su u najvećem interesu za razvoj naučne zajednice u Srbiji i saradnja sa EMBL-om u tom kontekstu može da bude od izuzetne koristi", rekla je Bojovič.

Dodala je da EMBL ima čak 29 država članica sa kojima sticanjem članstva možemo mnogo neposrednije da razmenjujemo iskustva kada je u pitanju istraživački rad.

"Moram da pomenem BIO4 Kampus i činjenicu da će članstvo u EMBL-u da nam omogući da lakše u najveću naučnu infrastrukturu u našoj zemlji inplementiramo odgovarajuću organizacionu strukturu i obrasce“, rekla je Bojović.

Kako se navodi, na samom kraju EMBL info dana, prisutni su imali priliku da prisustvuju posebnoj sesiji – Upoznaj govornika, što je bila prilika da se direktno popriča sa EMBL predavačima o načinima apliciranja, EMBL programima, servisima i drugim potencijalima koje članstvo nudi.