7. mart 2024 12:03

Profesor Rastislav Stojsavljević: Ako se situacija u Ukrajini ne smiri, Srbija treba da zadrži neutralnost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Profesor Rastislav Stojsavljević: Ako se situacija u Ukrajini ne smiri, Srbija treba da zadrži neutralnost

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Profesor geopolitike Rastislav Stojsavljević danas je, povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da svetu posle maja, ako se situacija sa Ukrajinom ne smiri, preti katastrofa neviđenih razmera, rekao da Srbija treba da bude mudra, zadrži svoju neutralnost i gleda svoje interese.

"U martu su predsednički izbori gde Putin svakako ima najveću prednost u okviru Ruske Federacije, što se tiče jula, idu izbori za Evropski parlament, u novembru su američki izbori. Maj ili jun jesu možda neka prekretnica da se vidi šta će biti sa novom ruskom ofanzivom i da li će Kongres SAD izglasati pomoć Ukrajini. Mogućnost eskalacije je velika zato što su i jedna i druga strana duboko u sukobu pa je pitanje da li mogu da se povuku tako lako", izjavio je on za Tanjug.

Stojsavljević kaže da odluka Predsedništva Srpske napredne stranke da Ana Brnabić bude kandidat za predsednika Skupštine Srbije, a Aleksandar Šapić za gradonačelnika Beograda, nije iznenađenje, jer je Ana Brnabić dugi niz godina bila premijer, i tu funkciju obavljala odlično prateći trendove 21. veka.

"S obzirom da će biti izabran novi premijer, njoj je opet data jedna važna funkcija predsednika Skupštine Srbije. Znamo koliko ima tenzija u Skupštini, tako je bilo i u prošlom mandatu, tako će biti sigurno i u ovom. Videli smo kakva je bila konstitutivna sednica i potrebna je osoba sa autoritetom", ocenio je on.

Kada je reč o Aleksandru Šapića kao kandidatu za gradonačelnika Beograda, Stojsavljević smatra da on taj poseo može da obavlja uspešno, jer je vodio opštinu Novi Beograd, a u prošlom mandatu i glavni grad.

Odgovarajući na pitanje koliko kriza trese i Sjedinjene Američke Države i zašto "Njujork tajms" piše o kandidaturi bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa kao tragediji za Republikansku stranku i SAD, profesor je rekao da smatra da to nije kriza, već da je izborna godina i da su napetosti velike, pogotovo između dva kandidata koja će verovatno u novembru na izborima, Donalda Trampa i Džozefa Bajdena.

"Nema tu krize, i sama granica oko Teksasa je više političko pitanje Teksasa nego što je migrantska ili neka druga ekonomska kriza. Amerikanci žive bolje nego što su živeli prethodnih godina, a što se tiče pisanja medija oni su polarizovani. Ne bih rekao da je katastrofa republikanske partije, ali svakako jedna negativna stvar zato što imamo duboko podeljenu Republikansku stranku na Trampovce i anti-Trampovce, a Demokratska stranke je jedinstvenija oko Bajdena", objasnio je on.