12. mart 2024 12:16

Radomir Milašinović: Moguć sajber napad SAD uoči izbora u Rusiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Radomir Milašinović: Moguć sajber napad SAD uoči izbora u Rusiji

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Jedan od osnivača Evroazijskog bezbednosnog foruma i bivši dekan Fakulteta bezbednosti Radomir Milašinović izjavio je danas, povodom upozorenja Ruske spoljne obaveštajne službe (SVR) da Sjedinjene Američke Države planiraju sajber napad na sistem daljinskog elektronskog glasanja kako bi zakomplikovale brojanje glasova na predsedničkim izborima u Rusiji, da je uvek moguć sajber napad i da je takav napad očekivan ukoliko je cilj sprečavanje broja izlaznosti i mogućnosti prebrojavanja glasova.

"Sve su to stvari koje nisu toliko vezane za konkretni čin, koliko za opomenu političkog vrha Rusije da SAD uoči izbora pošalje jasnu poruku da imaju kontra zaštitu na koju su veoma spremni, i da ne čine zaludne pokušaje, jer znate da su u SAD iz vrha državnog sistema mnogi optuživali da su Rusi uticali na rezultate izbora i da je Hilari Klinton zbog toga i izgubila izbore, da je to bio udeo ruskih obaveštajnih službi, odnosno sajber napada i komunikacija koje su optuživale Trampa", naveo je on za Tanjug.

Milašinović kaže da je ovo nešto što je za očekivati od vladinih i nevladinih struktura koje mogu da imaju uticaj na izbore jer, kako je objasnio, oni deluju na stanje svesti i informisanosti kod mnogih ljudi u svetu jer je to jedan inforamtivni rat koji se ne odvija samo na vrhovima država, već se to čini na svim nivoima gde postoji određeni interes i iluzija da se može uticati na nešto.

Odgovarajući na pitanje koliko i Rusija može da se umeša u predsedničke izbore u SAD 5. novembra, profesor je ocenio ni jedna vladina struktura u Rusiji nema interes za to, i dodao da bi u SAD za Rusiju možda bilo bolje da se promeni vlast kako bi se komuniciralo na zdravorazumskoj osnovi, u obostranom interesu.

"Ova administracija SAD ne dozvoljava nikome u svetu da joj pomeri taj tron koji je zauzet pre više decenija i gde je ona na celokupnoj zemljinoj kugli u svakoj državi sveta proglašavala da je to američki bezbednosni interes od vitalne važnosti. To su proglašavali na barem 50 mesta u bivšoj SFRJ. Sada to proglašavaju na teritoriji Srbije na KiM", objasnio je on.

Prema njegovim rečima, SAD su mogle u jednom trenutku da na jedan ofanzivniji, a prikriveniji način učine da sve ono što se nalazi kao resurs na prostoru Rusije stave pod komandu onih ekonomskih centara za koje se smatra da su svemoćni.

"Ništa se ne dešava slučajno, nego planirano, nepromišljeno mnogo, zavisi od onih koji kreiraju politiku a tu bi trebalo da svim svojim ovlašćenjima da jedan zdrav državnički um utiče na donošenje konačnih odluka koje se baziraju na istinama, podacima, na radu obaveštajnih službi, špijunaži i svemu onome što rade najsuptilnije strukture koje su inkorporirale u sebi nauku, tehniku, tehnologiju", poručio je Milašinović.