14. mart 2024 16:28

Miroslav Stojanović: Poseta Zedera Srbiji značajna, veoma uticajan političar

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miroslav Stojanović: Poseta Zedera Srbiji značajna, veoma uticajan političar

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Spoljnopolitički komentator Miroslav Stojanović rekao je danas da je predstojeća poseta premijera Bavarske Markusa Zedera Srbiji izuzetno važna, jer je on veoma uticajan političar koji dolazi iz pokrajine koja ima ogroman industrijski potencijal.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa Zederom, a Stojanović je za Tanjug naveo da susret dolazi vrlo brzo posle Minhenske konferencije kada su dvojica zvaničnika imala ozbiljan i temeljan razgovor, kao i da je predsednik Vlade Bavarske izuzetno uticajna ličnost, a da ima šanse da postane i budući kancelar Nemačke.

"Vrlo je moguće da Bavarska prvi put da kancelara, jer je očigledno da bi u odnosu snaga koji sada postoji na sceni desno od centra Markus Zeder mogao da ima najbolje šanse. I zbog toga je, između ostalog, takođe važno što on dolazi u Srbiju", rekao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, Nemačka predstavlja najbogatiju zemlju starog kontinenta zbog čega je poseta Zedera, lidera Hrišćansko-socijalne unije (CSU), važna kako bi dve zemlje produbile odnose i dodatno razvile ekonomsku saradnju.

"Markus Zeder je veoma uticajan političar u zemlji koja je, inače, najbogatija. Pokrajina Bavarska ima ogroman industrijski potencijal i veliki broj firmi koje su ovde u Srbiji, već odavno kao i one koje dolaze, uglavnom dolaze iz tog dela Nemačke", napomenuo je Stojanović.

On je dodao da su nemačke investicije najvažnije za našu zemlju i podsetio da je u nemačkim firmama zaposleno gotovo 90.000 ljudi što je, kako je istakao, veoma značajno za Srbiju.

"Treba podsetiti da je pandemija poremetila potpuno puteve logističkog snabdevanja i veliki broj nemačkih firmi koje su bile na dalekom istoku, u Kini pogotovo, na neki način su počele da se približavaju Evropi i Srbija se tu pokazala kao atraktivna iz više razloga", naveo je on.

Prema njegovim rečima, Srbija za Nemačku predstavlja interesantno tržište jer su, kako navodi, uslovi za investicije dobri, a energenti daleko povoljniji zbog trenutne geopolitičke situacije u Evropi.

On je objasnio da je zbog rata u Ukrajini Nemačka presekla dovod energenata iz Rusije koji su bili jeftini i sigurni i što je nemačkoj privredi davalo snagu i konkurentnu mogućnost.

"Ipak, to je još uviek najjača privreda starog kontinenta, ali približava se, ili je već u recesiji i zbog toga je prostor koji oni sada pokrivaju u Srbiji, njima, vrlo interesantan i verujem da će još neke od dobrih firmi doći kod nas", rekao je Stojanović.

Napomenuo je da je Nemačka najjači ekonomski partner Srbije, a da je Bavarska jedna od pokrajina koja predstavlja, kako je rekao, industrijsko srce Nemačke. Smatra da najrazvijenije kompanije dolaze upravo iz tog dela Nemačke zbog čega je povezanost Srbije sa njima ekonomski veoma važna i isplativa.

Vučić će sutra u Palati Srbija u radnu posetu primiti predsednika Vlade Bavarske Markusa Zedera sa kojim će imati tet-a-tet razgovor, posle koga je predviđen plenarni sastanak delegacija Srbije i Bavarske.