15. mart 2024 09:45

DSHV: Program prekogranične saradnje obezbedio sredstva i Katoličkoj crkvi

Izvor: TANJUG

podeli vest

DSHV: Program prekogranične saradnje obezbedio sredstva i Katoličkoj crkvi

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA/ DARKO RADULOVIĆ

BEOGRAD - Programom prekogranične saradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije osigurana su značajna sredstva i Katoličkoj crkvi, saopštio je danas predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.

On je ukazao da je ta stranka bila direktno uključena u lobiranje i angažovana u ostvarenju tog programa, čijim ostvarenjem se značajno pridonelo "razvoju institucionalnog okvira, kulturnih i medijskih praksi, dostupnosti i kvalitetu obrazovanja, očuvanju kulturne i sakralne baštine Hrvata u Srbiji, te drugih potreba Katoličke crkve".

Žigmanov je podsetio da su ukupna opredeljena sredstva za ovaj program prošle godine iznosila oko 530.000 evra, od čega je više od polovine namenjeno hrvatskim institucijama i organizacijama u Vojvodini. Konkurs za ovu godinu, koji je završen početkom marta, predvideo je sredstva u visini od milion i po evra.

Kako se navodi u saopštenju, u 2023. godini u Programu prekogranične saradnje između Hrvatske i Srbije podršku je dobilo 25 projekata, od čega se šest odnosilo na Katoličku crkvu. Visina odobrenih sredstava iznosila je 82.215 evra, dok je za 19 projekata hrvatskih institucija i organizacija bilo određeno 227.903 evra.

Preostali deo, čak 217.155 evra, što iznosi 42 odsto ukupnih sredstava, pripao je partnerima iz Hrvatske.

Žigmanov je izrazio uverenje da je sazrelo vreme da se sistematizuje i razvije podrška ovdašnjoj Katoličkoj crkvi i njenim hrvatskim organizacijama od strane Katoličke Crkve u Hrvata, odnosno da se postojeći model "Nedelja solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini", koji realizuje Katolička crkva u Hrvatskoj, može preslikati i na Katoličku crkvu i vernike Hrvate u Vojvodini.