21. mart 2024 13:26

Vučić: Važno prisustvo Srbije na Samitu o nuklearnoj energiji, potrebne promene

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Važno prisustvo Srbije na Samitu o nuklearnoj energiji, potrebne promene

Foto: Tanjug video

BRISEL - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je veoma važno što je Srbija učestvovala na prvom samitu o nuklearnoj energiji, jer je neophodno razumeti šta se dešava u svetu, pošto dolazi veštačka inteligencija i ima mnogo problema u snabdevanju strujom.

Zbog toga su nam potrebne promene, poručio je Vučić.

On je novinarima rekao da industrija velikom brzinom raste, da građani hoće veliki standard - određene temperature leti i zimi, a da ne postoji mreža da se ti zahtevi pokriju.

"Čak i ugalj nemamo, imamo problema sa tim, ne smemo da se igramo jer kada iz uglja budemo proizvodili struju moraćemo da plaćamo takse Evropi i drugima. Zato je važno da promenimo zakonodavni okvir, za moratorijum na nuklearnu energiju i da razgovaramo sa svima, od Belgijanaca, Francuza, sa Englezima smo krenuli u te razgovore sa Rols Rojsom, Amerikancima, sa Rusima smo krenuli u nešto, verovatno sam ja kriv što smo to ranije prekinuli upravo zbog tog zakona o moratorijumu", rekao je on.

Što pre videti studije za upotrebu nuklearne energije

Aleksandar Vučić je izjavio danas u Briselu, gde je učestvovao na prvom Samitu o nuklearnoj energiji u organizaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i Kraljevine Belgije, da treba što pre da vidimo studije za upotrebu nuklearne energije u našoj zemlji, jer ćemo jedino tako moći da obezbedimo dovoljno struje u budućnosti.

"Nije pitanje šta nam fali danas kada je reč o struji, već je pitanje šta će nam nedostajati sutra. Danas mi možemo da preživimo, ali ne možemo sutra", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

On je rekao da pre neku godinu nismo imali gasovode, ali da sada imamo i da to nismo uradili ne bismo imali dovoljno struje.

"Ne zaboravite da bez gasnih elektrana u TE-TO Novi Sad i TE-TO Pančevo ne bismo imali struje ni prošle ni ove zime. Samo da to imate u vidu. A nismo imali gasovode kroz Srbiju. Imali ste ono što im je došlo do Pančeva kroz Vojvodinu, preko Beregova što je dolazilo. Moramo sad da požurimo sa gradnjom naftovoda. Moramo da vidimo šta ćemo sa gasnim skladištima", rekao je Vučić.

Razgovarao sam sa Makronom o velikom broju tema, uskoro idem u Pariz

Predsednik Srbije je izjavio danas da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom opsežno razgovarao o velikom broju tema, kao i da će uskoro posetiti Pariz.

"Razgovorili smo o svim geopolitičkim pitanjima. Govorili smo i o Ukrajini naravno, i o njegovim izjavama. Govorili smo o našim zadacima na Evropskom putu, govorili smo o bukvalno svim pitanjima naše bilateralne saradnje i njegove moguće posete, ali prvo ću ja da odem u Pariz", rekao je Vučić u izjavi novinarima u Briselu, gde učestvuje na prvom globalnom Samitu o nuklearnoj energiji. 

On je dodao da je razgovarao i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o velikom broju tema, ali da ne može javno o svemu da govori o razgovorima sa Makronom i Orbanom.

Na pitanje novinara o beogradskim izborima i tvrdnje opozicije o izbornim manipulacijama, Vučić je zapitao zašto ne žure na izbore ako smatraju da ih je neko pokrao.

Čestitam Ani i poručujem da ne dozvoli da se krade iz Skupštine

Aleksandar Vučić je čestitao iz Brisela predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić na izboru i dodao da je težak posao pred njom, a poručio joj je i da ne dozvoli više "da se bilo šta krade iz skupštine".

Vučić je, komentarišući trodnevnu raspravu u parlamentu o izboru za predsednika parlamenta, rekao da nije mogao sve da gleda, ali da je video da je bilo onih koji su nasrtali na predsedavajućeg Stojana Radenovića i da su ga vređali zbog godina.

"Sramota me je da izgovorim tu reč jednog koji je vređao Stojana Radenovića zbog godina, koji, ne samo da otac može da mu bude, već je toliko puta pametniji i obrazovaniji od njega da je sramota da mu se ovaj uopšte obraća bez dubokog naklona i ogromnog poštovanja", rekao je Vučić.

On je dodao i da je video da su "po starom maniru pokrali toalet papire".

Imao sam važne razgovore sa Makronom i Fon der Lajen

Vučić je izjavio danas da je u okviru Međunarodnog samita o nuklearnoj energiji imao važne razgovore sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o Srbiji, kao i da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarao dugo o geostrateškim pitanjima.

On je novinarima, nakon samita, rekao i da je sa Makronom razgovarao o poseti Francuskoj i da ga je pozvao u posetu Srbiji, kao i da je razgovarao sa slovačkim premijerom Robertom Ficom, čiju brzu posetu Srbiji očekuje.

"Sa mnogim drugim sam razgovarao, od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića do drugih i verujem da smo imali koristan boravak ovde. Očekujem sada Mariju Šefčović da dođe. Onda dolaze ponovo predstavnici Evropske komisje. Dug je dan ali konstruktivan. (Belgijski premijer Aleksandar) de Kro očekuje pismo novog premijera (Srbije) gde tražimo pomoć Belgije u Vinči. Moraćemo deo ljudi da vratimo, deo da uvezemo", rekao je Vučić.

On je rekao i da je na samitu postavio važna pitanja - kako finansirati ulaganja u nuklearnu energiju.