25. mart 2024 12:05

Radomir Milašinović: U slučaju napada u Rusiji zakazale obaveštajne službe i vlasnici objekta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Radomir Milašinović: U slučaju napada u Rusiji zakazale obaveštajne službe i vlasnici objekta

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Jedan od osnivača Evroazijskog bezbednog foruma i bivši dekan Fakulteta bezbednosti prof.dr Radomir Milašinović ocenio je danas da su u slučaju terorističkog napada na tržni centar Krokus siti hol u Moskvi, koji se dogodio u petak veče i u kojem je poginulo 137 ljudi, zakazale obaveštajne i kontraobaveštajne službe, kao i vlasnici objekta.

On je za Tanjug istakao da na masovnim okupljanjima sistem zaštite i obezbeđenja mora da bude daleko višeg nivoa nego što je bio u tržnom centru u Moskvi gde se napad dogodio, pogotovo u situaciji kada je rat i kada je jedna strana u tom sukobu Rusija.

Komentarišući navode američkih zvaničnika da je terorisitički napad izvršila najnemilosrdnija frakcija Islamske države iz Korasana (ISIS-K), Milašinović je rekao da su možda izvšioci vrbovani iz te strukture, ali da smatra da iza toga ne stoji Islamska država, jer iza svake terorističke organizacije postoji logistika koju uglavnom daju obaveštajne strukture neke države.

Prema rečima Milašpinovića, napad u Moskvi je bio daleko složeniji i sofisticiraniji.

"Zaključci su, svakako, da iza svega ovoga stoji ozbiljni državni subjekt, koji se trenutno vezuje za ono područje gde su krenuli izvršioci terorističkog zločina. Tamo se krenuli jer su imali alternative onim putevima koji su pripremljeni", ocenjuje Milašinović.

Odgovarajući na pitanje da li bi odgovor ruskog predsednika Vladimira Putina na teroristički napad mogao ponovo da potrese svet, Milašinović je napomenuo da je Putin rekao da će svi u tom lancu platiti, što znači da će platiti skupu i veliku cenu kako se to ne bi ponovilo.

"Posle 20 godina nešto se slično dešava u Rusiji, a znate da su čečenski teroristi našli utočište u Londonu i vrlo su komforno živeli i pod okriljem bezbednosti njihovih službi. Najmanje su bitni izvršioci, njima se zna i kazna i sudbina, ali oni koji su u tom lancu na vrhu, oni koji su pravili programe, scenario, režiju, onda će sigurno ruske službe, ako već ne znaju, to saznati i uslediće nešto što je nužna ruka pravde", kaže Milašinović.

Kada je reč o bezbednosnoj situaciji u Srbiji i merama koje su preduzete nakon masakra u Moskvi, Milašinović ističe da je Srbija u kontinuiranoj rovitoj bezbednosnoj situaciji zbog zamrznutog i često otvorenog konflikt vezanog za Kosovo i Metohiju, dodavši da je država identifikovala sve ono što su namere njenih neprijatelja, a to je rasparčavanje zemlje.

"Nije to samo stvaranje velike Albanije, nego stvaranje neprijateljskog okruženja. Iza toga stoji surovi zločinački plan koji pretenduje na dalje cepanje Srbije i otimanje njene suverene teritorije. Mi možemo trenutno stanje da procenjujemo da nije loše, odnosno da nam je grad bezbedan, ali to su sve sekundarne stvari. One koje su krucijalne to je saznati nameru neprijatelja, odnosno protivnika. Moramo biti oprezni i spremni za svaku evetualnost, kao i imati znanje o tome", smatra Milašinović.