26. mart 2024 12:56

Nemanja Stevanović: Očekivano da Rusija na neki način optuži Ukrajinu za napad u Moskvi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nemanja Stevanović: Očekivano da Rusija na neki način optuži Ukrajinu za napad u Moskvi

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Doktorant Fakulteta bezbednosti Nemanja Stevanović izjavio je danas, povodom izjave ruskog predsednika Vladimira Putina da su teroristički napad u Moskvi izveli radikalni islamisti i da će ruske službe učiniti sve da ustanove zbog čega su teroristi nakon zločina pokušali da pobegnu u Ukrajinu i ko ih je tamo čekao, da je očekivano da će Rusija istoristiti ovu aktuelnu situaciju da za napad u dvorani Krokus siti u Moskvi na neki način optuži Ukrajinu.

On je za Tanjug dodao da ni sam Putin nije isticao da je Ukrajina direktan krivac za zločin koji se dogodio, već da postoji neposredna veza između samih počinilaca ovog zločina i Ukrajine, odnosno da postoji neka vrsta povezanosti između ukrajiskih obaveštajnih službi i onoga što se u Moskvi dogodilo.

Prema njegovim rečima, glavni razlog zašto Putin uporno pominje Ukrajinu, koja negira bilo kakvu povezanost sa napadom, je činjenica da se Rusija i Ukrajina nalaze u otvorenom ratnom sukobu i na svaki mogući način i jedna i druga strana pokušavaju na taj način da opravdaju svoje delovanje u tom sukobu.

Stevanović smatra da će nakon ovoga uslediti još radikalniji napadi od strane Rusije prema Ukrajini, pod izgovorom da se to radi kao neka vrsta odmazde zbog onoga što se u petak uveče desilo u koncertnoj dvorani u Moskvi.

"Nije samo Rusija na meti islamske države, ovde moramo biti oprezni i sačekati još neku vrstu zvanične potvrde da je islamska država uopšte izvela ovaj akt, odnosno moramo prvo dobiti potvrdu da je uopšte reč o terorističkom aktu a onda ko su njegovi počinioci", istakao je on.

Stevanović dodaje da je terorizam bezbednosni fenomen i pojava sa kojim se suočava čitav svet, a ne samo Evropa i određeni deo sveta.

Kako je objasnio, oni delovi sveta u kojima postoji veći medijski publicitet i pažnja javnosti, primaljiviji su za izvođenje terorističkih akata zbog toga što je cilj izvođenja terorističkih akata da se izazove masovni strah, panika i pažnja na globalnom nivou kako bi se na osnovama te pozornosti plasirala određena politička poruka, što znači da su sve zemlje sveta koje uživaju takvu pažnju, pogotovo glavni gradi, uvek na meti terorističkih napada.

Komentarišući ponudu francuskog predsednika Emanuela Makrona za proširenje saradnje francuskih i ruskih obaveštajnih službi u cilju što bržeg pronalaženja svih krivaca za teroristički napad u Moskvi, Stevanović je rekao da je to donekle i očekivano u bezbednosno obaveštajnom smislu, zato što je Francuska jedna od država koja je u poslednjoj deceniji najviše bila pogođena terorističkim napadima, pre svega sa strane delovanja Islamske države i drugih islamističkih terorističkih organizacija jer postoji veliko migrantsko jezgro u Francuskoj koje dolazi iz zemalja Bliskog istoka koji su povezani sa terorističkim organizacijama.

"Zbog toga Francuska u ovome vidi svoju šansu da produbi dalju saradnju sa svim zainteresovanima partnerima, pre svega na tlu Evrope kako bi se zajedno suprotstavili terorizmu. Borba protiv terorizma podrazumeva upravo to, a to je jedna šira koalicija koja bi bila sposobna da kroz jednu od delatnosti kojom se obaveštajne službe bave, razmena informacija i podataka, spreče eventualne naredne napade", izjavio je on.