1. april 2024 16:50

Skupština Srbije: Kolegijum nastavio rad nakon pauze

Izvor: TANJUG

podeli vest

Skupština Srbije: Kolegijum nastavio rad nakon pauze

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - U Skupštini Srbije danas posle podne nastavljen je rad Kolegijuma, na kojem učestvuju predsednica parlamenta Ana Brnabić i šefovi poslaničkih grupa u parlamentu, a na kome se razgovara o primeni preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Sastanak je počeo u 9.00 časova, a na dnevnom redu je samo jedna tačka dnevnog reda, a to su konsultacije o daljim preporukama ODIHR-a iz Konačnog izveštaja Misije za posmatranje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, održanih 17. decembra 2023. godine.

Brnabić je nešto pre 13.00 sati odredila pauzu do 15.30 ccasova.

Ovo je prvi sastanak vlasti i opozicije na kojem razgovaraju o izbornim uslovima posle održanih izbora u decembru 2023. godine.

Blažić: Kurs nove Vlade se neće menjati, imaćemo politiku kontinuiteta

Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je danas da se kurs nove Vlade neće menjati, već da će se nastaviti politika kontinuiteta koja je vođena u ranijem periodu, kako ekonomskog prosperiteta i unutrašnje politike, tako i spoljne politike pre svega očuvanja Kosova i Metohije i jačanja kapaciteta Srbije na spoljnopolitičkom planu.

On je za Tanjug rekao da očekuje da ceo proces formiranja Vlade bude gotov pre Vaskršnjih praznika, i dodao da se u narednih petnaestak dana može očekivati da dosadašnji ministar odbrane i mandatar za sastav nove Vlade Miloš Vučević izađe sa sastavom i ekspozeom čime će se nova Vlada baviti i kakva je vizija Srbije koju oni vide.

Kada je reč o ekonomskom planu, Blažić smatra da se kurs nove Vlade neće menjati već da će se raditi na završavanju kapitalnih infrastrukturnih projekata koji su, prema njegovim rečima, najbolje oslikani planom "Skok u budućnost- Srbija 2027", da prosečna plata bude 1.400 evra, da se završi kompleks u Surčinu, pruga Beograd-Budimpešta, mreža auto-puteva i brzih saobraćajnica, renoviranje porodilišta, kao i izgradnja naučno tehnoloških parkova.

"Što se tiče spoljnopolitičkih izazova, to su svakako izazovi koji su već vidljivi pre svega nastavak sednica Generalne skupštine UN na kojoj treba da se glasa o toj rezoluciji o genocidu koji zajedno predlažu Uganda i Nemačka, svakako pitanje KiM, ulazak u Savet Evrope i skupštinu NATO saveza, tako da na spoljnopolitičkom planu su veliki izazovi koji očekuju buduću Vladu s kojima će ona morati da se suoči", ocenio je on.