9. april 2024 20:02

Boban Ostojić: Ponosan sam što sam učestvovao u bici na Košarama i branio zemlju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Boban Ostojić: Ponosan sam što sam učestvovao u bici na Košarama i branio zemlju

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Vodnik prve klase u penziji Boban Ostojić, koji je učestvovao u bitki na Košarama gde je teško ranjen, rekao je da je ponosan što je bio deo tima za odbranu svete srpske zemlje i iskazao zahvalnost svim borcima koji su učestvovali u tome i bili spremni da daju svoje živote.

On je, povodom 25 godina od početka bitke na Košarama, podsetio da su snage OVK, albanske vojske i NATO-a napale rejon karaule Košare 9. aprila oko 3.00 ujutru ali da je taj prvi napad, kako je naveo, uspešno odbijen.

"Vojnici su se pregrupisali i na delu Košara gde sam ja komandovao sa tim delom ljudstva, tu je bilo oko 1.000 stranih plaćenika u tim rovovima. Već su se ukopali tu, imali su velike bunkere i balvane, sneg je bio do pojasa", rekao je Ostojić.

Naveo je da je 12. aprila pre 25 godina na Rasu Košares uspešno stigao sa delom vojske koju je uveo u borbu sa neprijateljem, a da je do 11. maja, kada je stigao na 200 metara do karaule teško ranjen.

"Do 11. maja, do oslobađenja karaule Košara koju sam ja predvodio sa mojim kolegom sa dva tenka, stigli smo do nekih 200 metara do karaule i tu su nas čekali sa brda i avioni su nadletali, dalje nismo mogli da prodremo. Ja sam tog dana oko 9.15 teško ranjen", rekao je Ostojić za RTV Kraljevo.

Ostojić je naveo da su uspešno zaustavili i odbranili Košare, ali da je bilo dosta poginulih.

"Ponosan sam što sam deo tog tima bio za odbranu svete srpske zemlje i sa tom decom gde sam bio u rovu, gde sam, takoreći bio dan i noć. Ponosan sam na te borce i zahvalan sam svim borcima koji su učestvovali pogotovo na teritoriji Kosova i Metohije, a uopšte u rejonu karaule Košare koji su bili spremni svoje živote da daju", rekao je Ostojić.

Bitka na Košarama počela je 9. aprila 1999. godine, kada su pripadnici tzv OVK uz podršku artiljerije Albanije, NATO avijacije i instruktora, napali karaulu Košare na jugoslovensko-albanskoj granici.

Bitka na Košarama trajala je 67 dana, a u njoj je poginulo 108 pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije.