25. april 2024 13:38

Miodrag Linta pozvao Dačića da pošalje Hrvatskoj protest zbog hapšenja Čedomira Vukadina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miodrag Linta pozvao Dačića da pošalje Hrvatskoj protest zbog hapšenja Čedomira Vukadina

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je danas ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića da uputi najoštriji protest Hrvatskoj zbog hapšenja krajiškog borca Čedomira Vukadina (65) iz sela Vrbnika kod Knina, zbog navodnog ratnog zločina.

Vukadin je uhapšen u zgradi Županijskog suda u Splitu dok se branio sa slobode na drugom suđenju po ranijoj optužbi za ratne zločine, navodi se u saopštenju Saveza.

Kako je rekao Srbija treba da zahteva od Hrvatske da pusti Vukadina na slobodu i da konačno prestane sa "ponižavanjem i progonom" krajiških boraca koji su se časno i hrabro borili za svoj narod i državu.

Pored toga, Srbija ima obavezu da pruži stručnu, pravnu i finansijsku pomoć srpskim borcima koje progoni hrvatsko i bošnjačko pravosuđe, smatra Linta.

"Sve činjenice jasno govore da je hrvatsko pravosuđe u funkciji hrvatske državne politike i da ima selektivan pristup u procesuiranju ratnih zločina. Cilj montiranih sudskih postupaka protiv srpskih boraca jeste zastrašivanje, odvaraćanje od odlaska u svoj zavičaj i opravdanje lažnog mita o Domovinskom ratu prema kome su Srbi agresori i zločinci a Hrvati oslobodioci i žrtve", rekao je Linta.