28. april 2024 11:26

Bojić: Istorijsku šansu za medicinsku saradnju sa Kinom ne treba propustiti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bojić: Istorijsku šansu za medicinsku saradnju sa Kinom ne treba propustiti

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ, arhiva

BEOGRAD - Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Milovan Bojić ocenio je da je poseta delegacije ove zdravstvene ustanove Kini bila uspešna i da veruje da će biti ostvarena plodnja saradnja sa kineskim zdravstvenim stručnjacima.

On je u intervjuu za današnju "Politiku" rekao da je delegacija posetila mnoge važne kineske klinike, kao što su "Beiđing hospital", "Flori hospital", bolnicu "Anšan" i istakao postojanje zajedničkih pogleda i stavova sa kineskim, kao što je potreba za usavršavanjem u struci i nauci.

"Posetili smo i kineski Univerzitet za tradicionalnu medicinu, jer je ova medicina važna u slučaju kardiovaskularnih bolesti, njihov Institut za biomedicinske tehnologije i Institut za biojnformatiku, pa smo i s njima skicirali oblike saradnje. To je za mene pravo otkrovenje u kardiovaskularnim bolestima, pogotovu u genskoj terapiji. Potpisaćemo ugovor s njima", rekao je on.

Dodao je da veruje da će deo ovih ugovora o saradnji biti valorizovan kroz potporu Srbije i Kine.

Prema njegovim rečima kineski partneri su izuzetno zainteresovani za saradnju sa Institutom "Dedinje" pa će se kineski i timovi "Dedinja" sresti verovatno njihovom uzvratnom posetom Srbiji.

"Ovo je istorijska šansa naše države za saradnju sa kineskom medicinom koju ne treba propustiti", istakao je Bojić.

Govoreći o najavljenoj rekonstrukciji objekta "Dedinje 1", rekao je da se nada da će se to dogoditi ove godine, jer, kako je naveo, zgrada sa tolikim trajanjem ne može više da izdrži.