30. april 2024 09:08

Počela sednica Predsedništva Srpske napredne stranke

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počela sednica Predsedništva Srpske napredne stranke

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Sednica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) počela je u sedištu ove stranke na Novom Beogradu nešto posle 9 časova, a kako su ranije pisali mediji tema će biti predlog sastava nove vlade.

Pored predsednika SNS Miloša Vučevića, među prvima su stigli i potpotpredsednik Glavnog odbora Vladimir Orlić.

Na sastanak su stigli i potpredsednica Glavnog odbora SNS i poverenica za Beograda Ana Brnabić, potpredsednici Glavnog odbora SNS Irena Vujović, Siniša Mali, Nevena Đurić, Nikola Selaković, Jorgovanka Tabaković, kao i predsednik izvršnog odbora SNS Darko Glišić.

Članovi Predsedništva Goran Vesić, Milenko Jovanov, Bratislav Gašić, Darija Kisić, Vladimir Đukanović, Aleksandar Martinović, Tomislav Momirović, Jelena Tanasković, Sandra Božić, Mirsad Đerlek, Sanja Radojević Škodrić, Marko Đurić, Petar Petković, Zlatibor Lončar, Nebojša Stefanović, Goran Cvetanović, Biljana Pantić Pilja, Dragana Sotirovski, Boško Ničić, Milan Đurić, Maja Gojković, Arno Gujon i drugi.

Nakon sednice predviđene su i izjave za medije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da očekuje da će buduća Vlada Srbije biti formirana za dva dana i da će je činiti oko 33 do 35 odsto potpuno novih ljudi.

Dodao je da će u vladi biti nekih lica koja nisu bila na ministarskim pozicijama, ali su poznata od ranije, a biće i onih koji su dobro obavljali posao u prethodnom periodu.

"Verujem da će umeti da zadrže kurs Srbije koja je nezavisna, suverena, ozbiljna i odgovorna zemlja, koja štiti svoje državne i nacionalne interese i koja neće da nas svađa sa tradicionalnim prijateljima, već koja će sa njima na najbolji način da sarađuje", rekao je Vučić.

Predsednik SNS-a Miloš Vučević je mandatar za sastav nove vlade Srbije, nakon izbora koji su održani u decembru 2023, na kojima je ta stranka bila nosilac koalicije na izbornoj listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", koja je osvojila većinu poslaničkih mesta u Skupštini Srbije.

On je rekao ranije da će Vlada biti formirana u zakonskom roku, kao i da će predstaviti ceo kabinet, a ne govoriti o pojedincima.

"Za sada je upisano samo jedno ime, ime mandatara. Ne bi bilo fer da nekoga pomenem ili ne pomenem, možda nekoga ko ne očekuje da će biti tu. Sva imena će biti jedinstveno objavljena", zaključio je Vučević.

Potpredsednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke Ana Brnabić izjavila je u subotu da pretpostavlja da bi sednica Predsedništva SNS na kojoj će biti reči o predlogu za sastav članova vlade mogla da bude održana u narednih 48 sati, te se može očekivati da će danas biti saopšten sastav za Nemanjinu 11.

Predsednik Socijalističke partije (SPS) Ivica Dačić rekao je u ponedeljak da će nova vlada biti formirana tokom provmajskih praznika.

Rok za izbor nove Vlade Srbije u parlamentu je 6. maj.

Koalicija okupljena oko SNS na izborima u decembru osvojila je na parlamentarnim izborima odžanih 17. decembra prošle godine 1.783.701 glas ili 46,75 odsto.

Na izborima je učestovalo 18 izbornih lista, a poslaničke mandate osvojilo je 10.

Od ukupno 250 mandata, lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila je 129 mandata.

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije počela je 6. februara, kada su potvrđeni mandati 250 poslanika i time konstituisan novi saziv parlamenta.

Brnabić se na funkciji premijerke Srbije nalazila od 29. juna 2017. godine, a dužnost je preuzela nakon što je Vučić izabran za predsednika Srbije.

Reizabrana je, posle izbora održanih u junu 2020, ponovo u oktobru 2020, to joj je drugi mandat, a posle spojenih predsedničkih i parlamentarnih izbora u aprilu 2022. i treći put je reizabrana u oktobru 2022.