5. maj 2024 13:55

Dejan Miletić: Poseta Si Đinpinga kompliment za dosadašnju saradnju Kine i Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Miletić: Poseta Si Đinpinga kompliment za dosadašnju saradnju Kine i Srbije

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije izjavio je danas da je poseta kineskog predsednika Si Đinpinga vrlo važna i veliki kompliment za Srbiju i međusobno saradnju dve zemlje, jer, kako navodi, pokazuje da Kina ravnopravno gleda na sve svoje saradnike.

Miletić je za Tanjug rekao da Srbija poštuje kontinuirano prijateljstvo sa Kinom i da to je to rastuće prijateljstvo i ukazao da u delikatnom trenutku, kada su pritisci pojedinih zemalja na Srbiju kulminirali, dolazi predsednik zemlje koja je u trgovinskom smislu najveća sila sveta, u ekonomskom druga sila sveta.

"Tako da kada ti takav predsednik dođe, a posećuje samo tri zemlje u Evropi, to je kompliment sam po sebi. Po drugi put od 2016. godine dolazi. Govorim samo, to je zaista jedan kompliment za našu saradnju. Ali, nijednog trenutka Srbija se niti odriče, niti želi da se odrekne Zapada, iako bi imala milion razloga", rekao je on.

Miletić kaže da Kinezi vrlo trezveno i ozbiljno vode globalnu politiku i zato su globalni lideri i zato će biti svetska sila broj jedan.

"Mi vidimo da Kina poštuje saradnike. Ona na ravnopravnoj osnovi sa nama razgovara. I čovek dođe i na ravnoj osnovi sa nama razgovara. On ne pravi nikakve dodatne kombinacije na štetu drugog. Naprotiv, gleda vin-vin, gleda da obe strane dobiju", rekao je on.

Kina, kako je naglasio Miletić, baštini tu globalnu međunarodnu politiku koja se zalaže za jedan uređeni svet.

"To je ono što trenutno ne postoji, ni na istoku, ni na zapadu, sem kod Kine. Kina traži uređenje sveta, ne posebne slučajeve, kao na Zapadu, ne promene međunarodnih institucija, tiho, kroz G7, G20, nego traži poštovanje međunarodnih institucija koje su usklađene sa realnom situacijom na globalnom nivou. Zato Kina, naravno, nema ništa protiv našeg ulaska u EU ako to olakšava trgovinu. Međutim, s druge strane, ima protiv ako se uzurpira deo teritorije Srbije i tu se ona buni. Siguran sam da bi reagovala kad je KiM u pitanju", kaže Miletić.

Prema njegovoj oceni, Kinezi su preuzeli retoriku SAD iz devedesetih godina i baštine svet bez barijera.

Osvrćući se na to što će kineski predsednik posetiti i Francusku, Miletić kaže da će ta poseta pokazati u kom smeru će ići dalja politika Francuske.

"Saradnja Kine i Francuske je visokotehnološka. Zašto bi Kina stvarala neke ozbiljne ekonomske aranžmane sa Francuskom ako će Francuska da ide da ratuje? Tu je moguća i sinhronizovana politika Sija da amortizuje Francusku", smatra Miletić.