7. maj 2024 12:39

Milica Đurđević Stamenkovski: Od rada Ministarstva za porodicu doslovno zavisi uspeh Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milica Đurđević Stamenkovski: Od rada Ministarstva za porodicu doslovno zavisi uspeh Srbije

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski istakla je danas, preuzimajući dužnost od svoje prethodnice Darije Kisić, da je Ministarstvo na čijem je čelu ministarstvo budućnosti i da će od uspeha u njegovom radu zavisiti doslovno uspeh Srbije.

Ona je Dariji Kisić, u znak zahvalnosti na dosadašnjem radu, poklonila pojas sa pirotskim vezom, tradicionalnom šarom koja, kako je navela, donosi sreću.

"Čast mi je što mogu da služim svakoj porodici. Smatram da je ovo ministarstvo budućnosti, porodica je temelj našeg društva, porodične vrednosti su nacionalni prioritet. Trudiću se da sa svojim timom pružim odgovor na najveći izazov sa kojim se naša zemlja suočava, a to je biološki opstanak", rekla je Đurđević Stamenkovski.

Navodeći da je naša država između dva popisa stanovništva izgubila više od 700.000 građana, istakla je da je njena želja i ambicija da naredni popis dočekamo sa barem 700.000 stanovnika više.

Napomenula je da su u toku razgovori sa lokalnim samoupravama oko realizacije inicijative da svaki grad i svaka opština dobiju Kancelariju za porodicu, sa ciljem da se decentralizuje Ministarstvo koje obavlja tako važan zadatak.

"Staćemo iza samohranih roditelja, iza majki i očeva, podržaćemo porodice koje imaju više dece, podržaćemo poljoprivredna gazdinstva gde su porodice odlučile da žive i rade na selu. Daćemo podsticaj porodičnom preduzetništvu. Posebnu pažnju usmerićemo prema onim ljudima koji se bore sa potomstvo," istakla je nova ministarka za brigu o porodici i demografiju.

Ona je napomenula da će nastaviti realizaciju projekta koji je pokrenula Darija Kisić, a to je sektor za retke bolesti i podršku deci sa smetnjama u razvoju.

"Trudićemo se da naša deca budu bezbedna, da imaju zaštitu svoje zemlje, da država bude saveznik i prijatelj porodice. Rad u ovom resoru je specifičan jer rezultati onoga što danas budemo uradili i u toku mandata pokazaće se u narednoj deceniji," rekla je Đurđević Stamenkovski.

Dodala je da je Ministarstvo na čijem je čelu strateško ministarstvo koje projektuje budućnost i da su uzalud svi infrastrukturni projekti ukoliko nam se deca ne budu rađala.

Istakla je da će Vlada čiji je član, kao tim, brinuti o porodici i raditi na tome da se poveća broj novorođenčadi.

"Drago mi je što ću biti deo tima premijera Miloša Vučevića. Po mom uverenju, ovo je Vlada nacionalne konsolidacije. On je kao premijer u ekspoze uvrstio gotovo sve što sam ga zamolila kada su u pitanju demografija i porodica," navela je Đurđević Stamenkovski.