8. maj 2024 15:12

Analitičari: Poseta Sija krupan korak u pravcu jačanja prijateljstva dve zemlje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Analitičari: Poseta Sija krupan korak u pravcu jačanja prijateljstva dve zemlje

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu je krupan korak u pravcu daljeg jačanja odnosa i prijateljstva dve zemlje koje prelazi u neku vrstu organizovanog partnerstva, a tome će značajno doprineti potpisani brojni sporazumi, zajednička je ocena diplomate Vladislava Jovanovića i stručnjaka za međunarodnu politiku i privredu Sonje Arežine.

Jovanović je za Tanjug rekao da bilateralni odnosi Kine i Srbije ulaze u novu fazu sa jačanjem svesti o značaju sve bliže saradnje, a da je sam trenutak realizacije ove posete je "od ogromnog geopolitičkog značaja".

"Ne toliko za Kinu, mada i za nju, jer ona ima tu evropsku vokaciju da razvija trgovinske i druge vidove odnosa sa Evropom i potrebne su joj čvrste, pouzdane i stalne tačke. Srbija je sigurno prva. Sa druge strane, poseta dolazi u trenutku kada smo mi izloženi dosad neviđenim oblicima pritisaka, ucena i pretnji od strane naših bliskih partnera na Zapadu, koji hoće uporno da nas ubede da je to partnerstvo od uzajamne koristi, a u suštini diktiraju stvari i uslove koje mi treba da izvršimo, koji su nespojivi sa našom idejom o samostalnom postojanju, nezavisnosti i vojnoj neutralnosti", rekao je Jovanović.

On dolazak Sija u Beograd vidi i kao opomenu političkom Zapadu da nije moguće tretirati Kinu kao "korozivni" element i da je njena želja da uđe u još bliže i ambicioznije odnose razbila iluziju Zapada da Kinu mogu da proteraju sa Balkana.

Podsetio je da je potvrđena uzajamna podrška teritorijalnom integrititetu i suverenitetu dve zemlje i smatra da će uloga Pekinga biti aktivnija u pružanju otpora negativnom tretmanu Srbije na svetskog pozornici.

"Ova poseta je pojačala našu političku vidljivost, da je Srbija mala zemlja, samostalna, da nije zatvorena, nije ksenofobična, da hoće odnose sa svima. Ali zato je potrebno da se ona poštuje, da se ne pretednuje na njenu teritoriju, da se Srbi u BiH ne tretiraju kao građani drugog reda, da se ne ugrožava Dejtonski sporazum", istakao je Jovanović.

Arežina ukazuje da osim Srbije viši nivo saradnje sa Kinom imaju samo Rusija i Nemačka.

"U narednom periodu za Srbiju svakako će biti od velikog značaja potpisivanje svih ovih sporazuma, pre svega kada zaživi njihova implementacija. Ja imam velika očekivanja kako od ovog strateškog partnerstva tako i od realizacije, odnosno implementacije sporazuma o slobodnoj trgovini", smatra Arežina.

Kaže da je postojala jasna politička podrška da se Sporazum o slobodnoj trgovini ispregovara u što bržem roku i da svi potpisani sporazumi imaju mogućnost brze realizacije.

Arežina takođe smatra da su problemi sa sopstvenim teritorijalnim integritetom uslovili Kinu da pruža kontinuiranu podršku Srbiji po pitanju očuvanja Kosova i Metohije u svojim granicama.

"Ta podrška je stabilna. Kinezi su u većini slučajeva delovali u sadejstvu sa Rusijom. Čak i u trenucima kada je možda i zakazivala podrška Rusije, Kinezi su dizali svoj glas", rekla je Arežina.