9. maj 2024 10:30

Barac: Posetom Si Đinpinga zvanično definisan nivo prijateljstva Srbije i Kine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Barac: Posetom Si Đinpinga zvanično definisan nivo prijateljstva Srbije i Kine

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je danas da je posetom kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji zvanično definisan nivo prijeteljstva Srbije i Kine, koji međunarodnoj areni šalje poruka jedinstva, mira i prijateljstva između dve države.

"Snažna je poruka što se tiče naše trenutne borbe u Generalnoj skupštini UN. Nije slučajno odabrano da 25 godina od jedne tragedije i bolne uspomene za naše dve države bude dan kada će Si posetiti Srbiju. To je jedna poruka da u međunarodnim odnosima postoje trenuci koji se ne zaboravljaju, odnosi koji nas povezuju i tačke koje menjaju stvari", ocenio je on za Tanjug.

Barac kaže da je važno produbljivanje ekonomske saradnje sa Kinom jer je Kina važan ekonomski partner Srbije, ocenivši da je to važna poruka drugim partnerima jer, kako je objasnio, kada Srbija ima Kinu za ekonomskog partnera, te samim tim postaje zanimljivija destinacija investitorima.

Prema njegovim rečima, važna poruka je i što je do ovako važne posete došlo u prvim danima mandata nove vlade na čelu sa Milošem Vučevićem i da je tom prilikom potpisano 29 sporazuma što je, kako je istakao, sjajan početak rada nove Vlade.

Kina se, kako dodaje, u međunarodnoj areni i spoljnim odnosima uglavnom ponaša izolacionistički i svoje pravo veta koristi samo po pitanju Tajvana, dok se u ekonomskoj diplomatiji ponaša vrlo intervencistički i traži partnere koji će joj biti stubovi razvoja.

"Mislim da je Srbija vrlo rano prepoznala značaj njihovog projekta Novi put svile i participirala u tom projektu, i da je Kina u Srbiji videla da ona može biti njen most u Evropi, da Srbija može biti jedna od stanica koja se neće zaobilaziti na tom putu i da je tako postala jedan od najdominantnijih partnera", ocenio je on.

Barac smatra da je važno da se to partnerstvo manifestuje kroz sporazume i pravno uredi kako bi Srbija bila sigurna šta je čeka u budućnosti, ali i kako bi spoljni privredni partneri Srbije mogli da znaju kako će se kretati njen plan razvoja i saradnje sa Kinom da bi na osnovu toga mogli da projektuju plan razvoja njihovih kompanija.

Dodaje da bi na taj način spoljni privredni parnteri Srbije videli da poslovanje u Srbiji za njih predstavlja višestruku dobit, odnosno da kroz poslovanje u Srbiji mogu da dođu do Kine.

"Mislim da je to ovih dana interes mnogima u svetu i da je to, ako još uključimo geopolitiku, danas možda i rešenje problema u sporu ko će vladati svetskim morem a ko svetskim kopnom", rekao je Barac.