12. maj 2024 14:53

Dijana Otašević: Položaj medicinskih sestara mora da bude bolji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dijana Otašević: Položaj medicinskih sestara mora da bude bolji

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednica Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Srbije Dijana Otašević rekla je danas da naše medicinske sestre treba da budu vidljivije i poštovanije, kao i da njihov materijalni status treba da bude unapređen kako bi bile zadovoljnije i ostale u zemlji.

Otašević je, povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara rekla da je jedan od najvećih izazova za profesiju to što iz profesije odlazi veliki broj sestara, a kadrovi se ne obnavljaju.

"Potrebno je i da se izradi zakon o zdravstvenoj nezi i sestrinstvu, kao i da se visoko obrazovane sestre sa specijalizacijom i završenim master studijama priznaju u sistemu zdravstvene zaštite i dobiju adekvatnu materijalnu nadoknadu", rekla je Otašević.

Dodala je da se uslovi rada u zdravstvenim ustanovama poboljšavaju, ali da bi bili zadovoljniji da je broj sestara veći.

Otašević se osvrnula i na paradoks da je određeni broj medicinskih sestara na birou, dodajući da bi one mogle da rade u svojoj struci i time doprinesu radu zdravstvenih ustanova.

"I to je negde jedna od poruka ovog Međunarodnog dana sestara - da se poboljša strategija za zapošljavanje i za zadržavanje medicinskih sestara", zaključila je Otašević.

Zamenica predsednika Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Danijela Đurašković reka je da su uslovi u kojima rade medicinske sestre danas daleko bolji nego što je to bio slučaj u ranijem periodu.

Dodala je da je smanjen odliv medicinskih sestara u inostranstvo, i naglasila da se putem društvenih mreža plasiraju netačne informacije o stanju u zdravstvu.

Navela je primer šabačke Opšte bolnice u kojoj radi kao glavna medicinska sestra a koja je, kaže Đurašković, znatno opremljenija kada su u pitanju medicinski aparati i oprema nego što je to bio slučaj pre pet godina.

"Vi ne možete da radite ako nemate opremu", rekla je Đurašković.

Dodala je da su medicinske sestre najveći nosioci posla jer provode najviše vremena pored pacijenata.

"Sve probleme i lepe trenutke pacijenti dele sa sestrama, te mislim da se njihova briga i posvećenost ne prikazuju u dovoljnoj meri", zaključila je Đurašković.

Dodala je da je za bavljenje ovim poslom neophodna ljubav, ali da je evidnetno da je potrebno poboljšati položaj sestara.