14. maj 2024 16:07

Oliver Varheji: Sa Dačićem dogovoreno unapređenje ključnih elemenata pristupanja EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Oliver Varheji: Sa Dačićem dogovoreno unapređenje ključnih elemenata pristupanja EU

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varheji sastao se danas sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem sa kojim se, kako je naveo, dogovorio da se unaprede ključni elementi procesa pristupanja Evropskoj uniji kao što je jačanje bezbednosti granica.

Varheji je na svom nalogu na društvenoj mreži Iks precizirao da se za Dačićem dogovorio o jačanju bezbednosti granica i povećanju broja povrataka, usklađivanju Srbije sa viznom politikom EU i suzbijanju krijumčarenja i organizovanih kriminalnih grupa.

"Sa potpredsednikom i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem dogovorio sam da se unaprede ključni elementi procesa pridruživanja EU: jačanje bezbednosti granica i povećanje povrataka, usklađivanje sa viznom politikom i suzbijanje krijumčarenja i organizovanih kriminalnih grupa", naveo je Varheji.

On se tokom posete Srbiji sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem i članovima Vlade Srbije.

 

Dačić sa Varheljijem: Prioritet Srbije suzbijanje iregularnih migracija

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i tom prilikom rekao je da je među prioritetima Srbije suzbijanje iregularnih migracija i zaštita državne granice.

Imajući u vidu ulogu Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i dobru saradnju sa evropskim institucijama u prethodnom periodu, Dačić je istakao da su takođe i prioriteti Srbije i borba protiv krijumčarenja i trgovine ljudima, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji istakao je da je važno nastaviti sa usklađivanjem vizne politike Srbije sa viznom politikom EU.

Dačić je podvukao da je naša strana spremna na podizanje saradnje sa evropskim partnerima na viši nivo, da radi po pitanju ilegalnih migracija i postepeno usklađuje svoju viznu politiku sa politikom EU.

Sagovornici su razmenili mišljenje o saradnji u oblasti Pregovaračkog poglavlja 24 - pravda, sloboda i bezbednost, posebno u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i zloupotreba droga.