15. maj 2024 15:21

Beograd: Potpisano Pismo o pristupanju policijskog univerziteta akademiji Interpola

Izvor: TANJUG

podeli vest

Beograd: Potpisano Pismo o pristupanju policijskog univerziteta akademiji Interpola

Foto: TANJUG/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ RADIVOJ JANKOVIĆ

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prisustvovao je danas, na Kriminalističko-policijskom univerzitetu (KPU), potpisivanju Pisma o pristupanju KPU Globalnoj akademiji Interpola, koje su potpisali generalni sekretar Interpola Jirgen Štok i rektor KPU Zoran Đurđević.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, nakon što su zajedno izvršili obilazak prostorija KPU i prisustvovali prikazu dela vežbi studenata, Dačić je poručio studentima da pristupanje KPU Globalnoj akademiji Interpola predstavlja duboku posvećenost Srbije i MUP-a unapređenju međunarodne i međuinstitucionalne saradnje, s ciljem borbe protiv svih vidova kriminala.

"Pristupanje Globalnoj akademiji Interpola za nas znači i priznanje naše stručnosti, integriteta i sposobnosti da budemo ključni partneri u svetu međunarodne policijske saradnje, a u saradnji i uz podršku najveće i najstarije profesionalne policijske organizacije. Otvaranjem vrata našem Univerzitetu, Globalna akademija Interpola je otvorila vrata i celom regionu Jugoistočne Evrope", poručio je Dačić.

Dodao je i da će kolegama iz regiona biti otvorena vrata da se u Beogradu edukuju, usavršavaju i razmenjuju iskustva, što je od ogromnog značaja za bolju saradnju i međusobno razumevanje u regionu.

"Članstvo u Globalnoj akademiji omogućiće našim stručnjacima da kreiraju i izvode obuke i kurseve na temu Interpolovih alata i usluga, ali i drugih obuka od značaja za policijsko obrazovanje. Takođe, kroz pristup mreži i platformi imaće mogućnost da uče i usavršavaju se kroz najsavremenije alate i metodologije obuke", rekao je Dačić.

Kako je rekao, uveren je da je to velika prilika za studente i profesore KPU i policijske službenike MUP-a da se povežu sa vrhunskim stručnjacima iz celog sveta, da se profesionalno usavrše i budu svetski lideri u svojim oblastima naučno-istraživačkog rada ili bezbednosti.

"Kroz članstvo u Globalnoj akademiji, naš Kriminalističko-policijski univerzitet će imati i priliku da svojim znanjem, iskustvom i ekspertizom pruži izuzetan doprinos svetskim naporima u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma, krijumčarenja migranata, trgovine ljudima i visokotehnološkog kriminala", naglasio je Dačić.

Dačić je poželeo rektoru Đurđeviću da članstvo u Globalnoj akademiji Interpola bude samo početak buduće plodotvorne saradnje sa Interpolom i članicama Akademije, i da već od sutra rade na programima i kursevima koji će biti od izuzetnog značaja za sve naše studente i policijske službenike.

Generalnom sekretaru Interpola Štoku, Dačić je rekao da pristupanje KPU Globalnoj akademiji Interpola predstavlja još jedan dokaz utemeljene dugogodišnje saradnje Srbije i Interpola, i da će u Srbiji imati pouzdanog partnera u cilju stvaranja bezbednijeg sveta.