15. maj 2024 15:58

Marina Raguš sa britanskim diplomatom: Srbija ostaje posvećena miru i stabilnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marina Raguš sa britanskim diplomatom: Srbija ostaje posvećena miru i stabilnosti

Foto: TANJUG/SKUPŠTINA SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

BEOGRAD  - Predsednica Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Marina Raguš istakla je danas, u razgovoru sa šefom Političkog odeljenja ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Vilijemom Hopkinsonom, da pitanje prijema tzv. Kosova u Savet Evrope i rezolucije o Srebrenici ne vode ka stabilizaciji prilika u regionu, što nikako nije u interesu Srbije.

Govoreći o dva trenutno najvažnija geopolitička pitanja za Srbiju, prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope i o glasanju o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, Raguš je naglasila da Srbija pored svega ostaje posvećena miru i stabilnosti regiona i negovanju dobrosusedskih odnosa, saopštila je Skupština Srbije.

Kako se navodi, Raguš i Hopkinson razmenili su mišljenja o temama od interesa za obe države, a pre svega o zainteresovanosti obe strane za boljim razumevanjem i unapređenje saradnje među parlamentima. Sagovornici su se složili da, u svetlu najnovijih svetskih dešavanja, treba što pre raditi na otvorenom parlamentarnom dijalogu.

Potpredsednica Narodne skupštine i predsednica Odbora za spoljne poslove podsetila je da je Srbija kandidat za članstvo u EU i da je tom putu potpuno posvećena, ulažući napore u reformske procese čitavog društva.

"U tom smislu i u skladu sa planom Evropske komisije i reformskom agendom naše zemlje, ovaj saziv Narodne skupštine očekuje veliki i naporan posao", istakla je Raguš.

Hopkinson je preneo zainteresovanost britanskog parlamenta za saradnju sa Odborom za spoljne poslove Narodne skupštine, ali i za poboljšanje sveukupne saradnje predstavničih institucija dveju zemalja.

Takođe, istakao je da Ujedinjeno Kraljevstvo podržava evropski put Srbije, videvši je kao centar Zapadnog Balkana.

Sagovornici su se složili da, iako imaju različita viđenja pitanja o kojima se razgovaralo, samo mir i stabilnost mogu doneti prosperitet regionu Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju.