17. maj 2024 12:34

Analitičar Ivan Miletić: Podele u društvu mogu da izazovu incidente poput atentata na Fica

Izvor: TANJUG

podeli vest

Analitičar Ivan Miletić: Podele u društvu mogu da izazovu incidente poput atentata na Fica

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Analitičar Ivan Miletić izjavio je danas, povodom atentata na premijera Slovačke Roberta Fica, da se radikalizacija i militarizacija u javnom mnjenju koja se dešava na evropskom kontinentu zbog sukoba između Rusije i Ukrajine, reflektuje i dovodi do podela u društvu zbog čega mogu da se dese ovakvi incidenti.

On je za Tanjug rekao i da iako je situacija nakon atentata Fica u Slovačkoj napeta, smatra da to ne bi moglo da izazove građanski sukob, jer iza atentata stoji pojedinac, a ne neka organizacija.

“To bi bio veliki poremećaj za EU, ali iako jedan atentat može da bude problematičan, u ovom slučaju s obzirom na to da se ne radi o nekoj organizaciji koja stoji iza atentata već se radi o pojedincu, ne verujem da može da dođe do građanskog rata”, ocenio je analitičar.

Komentarišući pretnje na društvenim mrežama upućene predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i poljskom premijeru Donaldu Tusku nakon atentata na Fica, Miletić je istakao da zbog opšte situacije u svetu treba povećati nivo bezbednosne kulture na svim nivoima, kako u službama tako i kada su u pitanju nosioci javnih funkcija da bi se izbegle ovakve situacije.

Prema njegovim rečima, dve nedelje nakon nekog incidenta su najopasnije, jer tada nekim ljudima mogu da padnu na pamet slične ideje, što zbog lične slave, što zbog mentalnih problema.