18. maj 2024 14:47

Dejan Miletić: Nakon glasanja o rezoluciji, srpski narod će pokazati još jače jedinstvo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Miletić: Nakon glasanja o rezoluciji, srpski narod će pokazati još jače jedinstvo

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije, rekao je danas da će Srbija nakon glasanja o rezoluciji o Srebrenici, izaći jača i da će srpski narod pokazati još jače jedinstvo u celom regionu i dodao da je cela inicijativa oko rezolucije nema smisla, jer određene velike sile pokušavaju da nas vrate u devedesete godine prošlog veka.

"Rezolucija je toliko jedna stara konstrukcija koja govori o opadanju i morala, ali i ideja. Sve to što oni rade preslikali su iz devedesetih. Sve što nisu stigli u devedesetim, pokušavaju sada i recikliraju pogrešnu politiku. Ako neko želi da odgurne Srbiju od Zapada, vrlo uspešno to radi. Svaka mu čast. Međutim, Srbija će izaći jača iz ovoga. Zato što će se jedinstveno boriti protiv toga. Ovde se radi o srpskom narodu koji će jedinstven biti", rekao je Miletić za Tanjug, govoreći o rezoluciji o Srebrenici.

Kako je rekao, ubeđen je da neće biti 100 zemalja koje će tu rezoluciju podržati.

"Oni će imati možda neku prostu većinu ako uopšte izađu", dodao je.

Miletić se osvrnuo i na predstojeće lokalne izbore koji treba da se održe 2. juna, i rekao da jedan deo opozicije ne razmišlja o vlasti i izborima, već o tome da širi mržnju i netrpeljivost.

"Jedan deo opozicije, svesno ili nesvesno, neću da ulazim u to, ali definitivno nije zainteresovan za izbore kao takve, nego za situaciju u društvu koja bi se kreirala i stvorili potencijali za određene nasilne prevrate", dodao je Miletić.

On je rekao da je prvo opozicija insistirala na ponavljanju izbora, a onda im to nije odgovaralo.

"I onda na kraju kad im daš termin i izbore, i sve im izađeš u susret, onda oni opet govore da nije nešto u redu", rekao je on za Tanjug.

Miletić je govorio i o atentatu na slovačkog premijera Roberta Fica i ocenio da to nije bio atentat, već kako je naveo streljanje.

"Dobro je poznato kako on razmišlja. Dobio je podršku naroda i vrlo jasno rekao da se ne slaže sa politikom finansiranja rata Ukrajine i da Slovačka pod njim ne želi to. Očigledno su pritisci opet bili jaki, nije on istrajao na tom kursu, jer prosto ne smete ni da razmišljate drugačije, to što je usaglasio svoj stav, pa je Evropa dala podršku Ukrajini i finansijsku i oružanu i tako dalje, opet nije dovoljno", rekao je Miletić.

On je dodao da agresivnost u svetu raste i da o tome moramo stalno da razmišljamo.

"Nisam siguran da se ovaj svet ne sprema za novi skok nasilja. Voleo bih da se varam i da stvari idu u nekom smirujućem tonu. Ja to ne vidim. Vidim i dalje istu retoriku...Vidim mnogo izazova po bezbednost i čini mi se da se ne biraju više oružja, nema više etike", ocenio je Miletić.

Govoreći o poseti prve dame Ukrajine Olene Zelenski i o tome koji su srpski interesi, Miletić je istakao da Srbija treba da gleda svoje interese i da je ubeđen da ne želi da se meša u tuđe interese, kako ruske, kako i ukrajinske.