19. maj 2024 16:04

Marko Matić: Narod ne može da se proglasi genocidnim, odgovornost je individualna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Matić: Narod ne može da se proglasi genocidnim, odgovornost je individualna

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić rekao je danas da ne može čitav narod da se proglasi genocidnim, zbog toga što je genocid po Međunarodnoj konvenciji o zabrani i kažnjavanju zločina genocida krivično delo, a krivična odgovornost je potpuno individualizovana.

Matić je za Tanjug rekao da je zbog toga bitno razlikovati krivičnu i političku odgovornost, jer je prva individualna dok je druga kolektivna, zbog čega se, kako je istakao, Srbi rezolucijom o Srebrenici koja će 23. maja biti na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ne mogu proglasiti genocidnim narodom.

"Šta god pisalo u bilo kakvim političkim deklaracijama, šta god pisalo u tekstu rezolucije, ona neće moći da nama zalepi etiketu genocidnog naroda, jer je to politička deklaracija, nije pravni dokument i mi to moramo da shvatimo", rekao je Matić.

On je rezoluciju o Srebrenici opisao kao otvaranje Pandorine kutije i dodao da je odgovornost pre svega na njenim inicijatorima.

"Rusi će tražiti da se nemački zločini u Drugom svetskom ratu proglase genocidom, mi ćemo to takođe da tražimo, tražiće i Jermeni za ono što su Turci uradili", rekao je Matić.

Naglasio je da to praktično znači da nećemo pronaći državu koja u nekom trenutku u istoriji nije počinila genocid.

"Pojam genocida je politizovan i ušli smo u začarani krug iz koga će neko morati da izađe", rekao je Matić.

Dodao je da očekuje rezolucija o Srebrenici bude usvojena s tankom većinom, jer će mnoge države biti uzdržane, te da će se pobeda Srbije ogledati u tome što velike sile nisu uspele da "namaknu" veliku većinu glasova za.

"Mislim da ne postoji ta politička deklaracija koja nama može da nalepi etiketu genocidnog naroda", naglasio je Matić.

Zapitao se kako je moguće da je Srbija poslednja saznala za rezoluciju, i dodao da crnogorsko rukovodstvo amnadmanima na nacrt teksta rezolucije traži izlaznu strategiju za glas koji će verovatno dati za izglasavanje rezolucije.

Govoreći o atentatu na slovačkog premijera, Matić je istakao da je on očigledno bio politički motivisan.

Dodao je da to ne znači da je atentat nema neposrednu političku pozadinu, u smislu da je neko stajao u organizacionom smislu iza toga već da je reč o političkoj pozadini u smislu stvatanja atmosfere u kojoj da se aktiviraju "spavači i psihopate".

Matić je rekao da je to veliki problem, budući da službe zadužene za obezbeđivanje visokih državnih funkcionera mogu da detektuju organizaciju koja planira atentat, ali da je to nemoguće kada je reč o pojedincu, jer je nemoguće "ući mu u glavu".

"Ako se taj pojedinac nađe u prilici da puca na štićenu osobu, teško je da tu tolhranitleji mogu bilo šta da urade", zaključio je Matić.